Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsbud i Hofors överfölls av gäng

Ett manligt tidningsbud överfölls och misshandlades i Hofors på fredagsmorgonen. Han kunde själv larma polisen men chockades svårt av händelsen.

Annons

– Det här är det grövsta som ett tidningsbud blivit utsatt för, säger Joaquim Linder, regionchef på Svensk morgondistribution, SMD.

Den 30-åriga mannen hade startat sin arbetsdag som tidningsbud som vanligt på fredagen.
Mellan 03.20 och 03.50 befann han sig på Ängskärrsgatan i Hofors. Då överfölls han av tre till fyra gärningsmän.

Tog stryptag
Männen tog stryptag på 30-åringen, drog ner honom från mopeden som de med våld tvingade till sig. 30-åringen hörde också hur männen pratade om en kniv innan de försvann från platsen på mopeden.


Strax efter händelsen kom en privatperson körande i en bil. 30-åringen fick hjälp att larma polisen och fördes sedan med ambulans till Gävle sjukhus. Han blödde då från vänstra ögonbrynet och var svårt chockad.

Mopeden hittade polisen efter en timme, men den var då övergiven.
– Under de fem år SMD har haft hand om distributionen i Gävleborg har aldrig något så grovt som det här inträffat, säger Joaquim Linder, regionchef på SMD.

Han menar att tidningsbuden har ett riskfyllt arbete eftersom de jobbar ensamma och under dygnets stökigaste timmar. Men att bli överfallen är ytterst ovanligt.
– Vi har haft en liknande händelse, men annars ingenting, säger Joaquim Linder.

Tidningsbuden är utrustade med gps och larm när de arbetar. Men händelsen med 30-åringen gick så fort. Det automatiska larmet hann inte reagera innan 30-åringen själv hade larmat polisen.
– Rent hypotetiskt hade larmet gått i gång om han blivit medvetslös. När ett tidningsbud inte rört sig från en plats på länge larmar det, men den här gången gick allt så snabbt och han hann larma själv, säger Joaquim Linder.

Under fredagsförmiddagen höll personalchefen på SMD ett samtal med 30-åringen som då var uppskakad av händelsen.
– Han mådde inte alls bra men hade anhöriga som han skulle få hjälp av. Nu är han sjukskriven och kommer att vara så tills han kan komma tillbaka, säger Joaquim Linder.

Gör en utredning
SMD ska göra en utredning av händelsen för att se över tidningsbudens arbetssituation och om det finns något som kan bli bättre.

Under fredagseftermiddagen hade polisen ännu inga misstänkta personer till överfallet och ett förhör skulle under dagen hållas med 30-åringen.

Polisen har rubricerat händelsen som rån mot person.

Johanna Nyman

Mer läsning

Annons