Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbakadragna varsel på Folkets Hus i Hofors

/
  • positiv. Tidigare i höstas tvingades chefen för Folkets hus, Måns Gustafsson, varsla alla personal om uppsägning, inklusive sig själv. Men efter att ha tagit del av kommunens förslag till budget för nästa år är han försiktigt positiv och uppsägningarna behöver inte verkställas.

Folkets Hus i Hofors som tidigare i höstas varslade all sin personal behöver troligtvis inte säga upp någon. Anledningen är att kommunen dragit tillbaka hotet om mindre bidrag för nästa år. Kommunen har också planer på att hyra mer lokaler i framtiden.

Annons

Det var i början på sommaren som kommunen förberedda Folkets Husföreningens ledning om att bidraget till samlingslokaler kan komma att minska nästa år. Samtidigt löpte även avtalet om att bedriva kommunens fritidsgård ut. Konsekvenser blev att styrelsen och chefen för Folkets Hus, Måns Gustafsson, varslade all personal om uppsägning.

Nytt kontrakt

Nu har situationen förändrats på flera fronter. Bland annat tolkar Måns Gustafsson kommunens förslag till budget försiktigt positivt. Bidragen till samlingslokaler ligger kvar och föreningen har nyligen skrivit ett nytt kontrakt för fritidsgården som sträcker sig över hela nästa år. Ungdomarna är en stor och viktig del av Folkets Hus verksamhet.

– Det ger någon slags lugn och ro. Det gör att jag och styrelsen bedömer att vi inte behöver verkställa varslen, säger Måns Gustafsson.

Samtidigt är han tydlig med att Folkets Hus ekonomi fortfarande inte är särskilt bra.

– Vi har samma tuffa ekonomiska läge. Men att gå i konkurs har egentligen aldrig varit ett alternativ för mig. I stället måste vi ta alla möjligheter för att säkra intäkterna och det är något som styrelsen jobbar hårt med. Polisen som nya hyresgäster är en del, det är viktigt att hitta nya hyresgäster, säger Måns Gustafsson.

Ombyggnation

Från kommunens sida finns det också planer på att hyra mer lokalyta i Folkets Hus i framtiden, bland annat för att kunna inhysa biblioteket under samma tak som kulturskola och fritidsgård. Projektet som går under namnet Entré Ungdom och innebär en stor ombyggnation av lokalerna är viktig utveckling, inte bara för kommunen utan även för Folkets Hus framtid.

– Blir det ingenting av de förslag på investeringar som ligger med i kommunens budget så får vi börja om från början igen, säger Måns Gustafsson.

Kommunens slutgiltiga budget tas vid kommunfullmäktige 30 november.

Mer läsning

Annons