Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma lägenheter ger problem i Hofors kassa

Ekonomin i Hofors kommun måste genomgå ett stålbad och behöver redovisa ett överskott på 22 miljoner och sedan behålla det flera år i rad. Den slutsatsen drar analystidningen Kommunexperten.

Annons

Det är ingen nyhet att Hofors kommun står inför stora nedskärningar inom grundskolan. Att fler lägenheter behöver rivas är inte heller obekant. Analystidningen Kommunexperten hävdar dock att kommunen behöver redovisa ett överskott på 22 miljoner och sedan behålla det under flera år i följd.

Kommunexperten är på samma gång ett företag som erbjuder kommuner sina tjänster för att ge dem hjälp på traven med förändringsarbeten. Hofors kommun har dock gett Kommunexperten nobben.

Hans Jensevik, ansvarig utgivare på Kommunexperten, pekar på tre områden som han anser behöver åtgärdas i Hofors.

– Sparandet i kommunen är för lågt i dagsläget. Det måste öka från 2,5 procent till 4,0 procent och under ett år motsvarar det 8 miljoner kronor. Det är pengar som måste tas ur verksamheten i form av avgiftshöjningar eller kostnadsminskningar, säger han.

Sparande på 4 procent är det hushållningskrav som kommunallagen ställer på kommuner. Parallellt med detta behöver kommunen betala av på gamla skulder, det vill säga lån som tagits för att betala underskott i de kommunala verksamheterna, anser Jensevik

– Jag bedömer att kommunen måste betala 6 miljoner om året och utöver det behöver man fortsätta att riva lägenheter för 8 miljoner. Hofors behöver minska sin kostym, säger Hans Jensevik.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt, s, säger att Hans Jenseviks uppgifter inte är underbyggda med fakta.

– Han har inte varit i kontakt med oss. Och vi har inga gamla lån. I dag har vi lån på 36 miljoner kronor. De stora problemen ligger hos Hoforshus som har för många tomma lägenheter, säger hon.

Antalet anställda i kommunen per 1 000 invånare är 114 och siffran bör pressas ned till 74. Det innebär att 374 personer i kommunen blir av med arbetet. Åtgärderna som Hans Jensevik föreslår är tuffa och för väljarnas kan de vara svårbegripliga.

– Det är därför viktigt att kommunledningen tar fram en politisk retorik som gör det möjligt för väljarna att förstå varför man fattar sådana beslut. De måste helt enkelt dela med sig av sina problem till väljarna, säger han.

Hans Jensevik pekar också på att kommunen bör sänka skatten med fem öre om året flera år i följd för att göra kommunen attraktivare för företag.

En skattesänkning avvisar Marie-Louise Dangardt bestämt.

– Det är omöjligt. Vi har höga strukturella kostnader i form av bland annat vägar, VA-system, idrottshallar. Om vi kunde bygga Hofors på nytt skulle vi göra det för dagens 10 000 personer och då skulle vi inte sitta med de här kostnaderna, säger hon.

Mer läsning

Annons