Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt när korna flyttat ut

/
 • SAKNAR DJUREN. Kicki Westlund står numera med en tom ladugård. I nästan tio år försökte hon och hennes man driva mjölkgården, men lönsamheten               var inte bra nog för att försörja hela familjen.

På bara några få år har fem mjölkbönder blivit noll i Bodås med omnejd. Kicki Westlund är en av dem som nu står med tom ladugård. Hon saknar djuren, men de gav inte tillräckligt för att kunna försörja en hel familj.

– Det gick runt, men det var för mycket arbete i förhållande till inkomster.

Annons

Det har gått fyra år sedan familjen Westlund själva lade ner. När de slutade hade de 105 djur, varav 50 var mjölkkor och resten ungdjur. Sedan dess har de arrenderat ut ladugården, men det visade sig inte fungera och i våras gick verksamheten i konkurs.

Att det kan vara svårt att vara lönsam som mjölkbonde har Kicki och hennes man själva fått känna av, även om det för dem ändå gick runt hela tiden.

– När vi lade ner stod valet mellan att utöka för att öka lönsamheten och kunna anställa personal, eller lägga ner.

Kicki Westlund arbetar nu själv på Swedbank i Sandviken och hon har alltid haft ett heltidsjobb vid sidan av.

– För att hela tiden ha en säker inkomst att leva på, säger hon.

Massa arbete

Men hennes man var heltidsbonde en tid. Det var för tio år sedan de bestämde sig för att ge gårdsverksamheten en ärlig chans. Tidigare hade de, sedan Kicki tog över gården från sin pappa, bara haft ungdjur, mest som hobbyverksamhet.

Att driva en gård kräver en väldig massa övertidsarbete. Kicki berättar att när hon kom hem från jobbet oftast gick direkt ner i ladugården. Förutom lönsamheten var arbets- situationen en bidragande orsak till att familjen till slut beslutade att sälja djuren.

– Jag var den som drev på att vi skulle lägga ner. Att jobba på en egen gård med egna djur är väldigt förnöjsamt, men det är inget åtta till fem-jobb – det är dygnet runt.

Mycket känslor

Hon är uppvuxen med kor och det är även hennes barn. Därför var det mycket känslor inblandade när beslutet om att lägga ner togs. Nu när det inte heller finns någon arrendator på gården ekar ladugården tom.

– Det är klart att jag saknar korna, säger Kicki Westlund.

Kickis man Anders Westman har numera eget företag. Han är entreprenör med egna gräv- och lastmaskiner och firman har på fyra år vuxit från en till åtta anställda. Han jobbar mestadels i Stockholm, eftersom det är där de flesta jobben finns. Kicki själv pendlar fyra mil enkel resa till Sandviken varje dag – att de ändå ska bo kvar i byn är det ingen fråga om.

– Det här är vårt hem. Det är min och mina barns barndomsgård och jag ser ingen anledning att flytta.

Liksom många andra i Bodåstrakten trivs hon med mentaliteten och närheten till naturen.

– Jag gillar allt engagemang som finns här omkring. Och människorna. Sedan är det nära till djur och natur. Det är en lugn och trygg miljö för barnen.

Mer läsning

Annons