Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåker kyrka ska få plats för rullstolar

/
  • ARKITEKTFÖRSLAG. Torsåkers kyrka ska bli mer handikappvänlig och fler aktiviteter än de traditionella gudstjänsterna ska kunna rymmas här. Därför planeras en stor ombyggnation.

Ramp, dörröppnare och plats för rullstolar i bänkraderna. Ombyggnaden av Torsåkers kyrka syftar framför allt till att göra byggnaden mer handikappvänlig. Men kyrkan ska också kunna användas till annat än gudstjänster.


– Det är stora saker på gång, säger kyrkorådets ordförande, Karin Mohlin.

Annons

Arbetarbladet kunde redan i förra veckan berätta att den 250-årsjubilerande kyrkan i Torsåker står inför en omfattande renovering. Främsta anledningen är att det från 2010 finns en lag om att alla offentliga byggnader ska vara anpassade för handikappade. Därför planeras nu för en rad förändringar som ska göra kyrkan mer tillgänglig.

I vapenhuset ska det ges utrymme för två toaletter, varav en är speciellt anpassad för handikappade. Den norra ingången på långsidan ut mot vägen ska förses med en träramp så att människor i rullstol eller med rullator lättare ska kunna ta sig in i kyrkan.

Utöver förbättringarna för funktionshindrade finns även planer på en hel del andra förändringar. Tanken är att kyrkan ska kunna användas till mer än gudstjänster.

– Den ska bli mer tillgänglig och mer användbar så att den kan användas av så många som möjligt, säger kyrkorådets ordförande, Karin Mohlin.

Ett litet pentry ska inrättas bredvid de två nya toaletterna i vapenhuset. Här ska kyrkkaffet förberedas och det kan drickas i en helt ny del med bord och stolar. Utrymme för de nya sittgrupperna görs genom att riva de nedersta bänkraderna.

– Det är så populärt med kyrkkaffet som vi har börjat servera i själva kyrkan, det vill vi kunna utvidga, säger Karin Molin.

Längst ner i kyrkan ska det även bli ett separat förberedelserum. Här kan en del konfirmandundervisning ske, men det kan också vara ett rum där brudpar eller familjer med barn som ska döpas kan göra sig i ordning.

Nu är det upp till kyrkorådet att ta ställning till arkitekten Lena Almqvists förslag. Länsstyrelsen ska också säga sitt om ombyggnadsplanerna. Det som återstår är sedan finansieringen.

– Vi kommer att söka kyrkobyggnadsbidrag från staten, säger Karin Mohlin.

Mer läsning

Annons