Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troligt ja till vindkraftbygget på Kaptensberget

På tisdag ska Miljö- och byggnadsnämnden i Hofors kommun ge klartecken för fem vindsnurror.
– Vår ambition är att börja bygga till hösten, sedan tar det ungefär ett år innan allt är klart, säger Henrik Andersson som är ansvarig för Hoforsprojektet.

Annons

Som Arbetarbladet har berättat tidigare är det Eolus vind AB som har ansökt om att få bygga en vindkraftspark på Kaptensberget, norr om sjön Tolven.

Förutom Naturskyddsföreningen är det ingen som har haft synpunkter på etableringen. Bedömningen som både miljö- och bygginspektör gör är att påverkan på vattendrag och spridande av främmande växter till det intilliggande naturreservatet kan undvikas och det finns därför ingen anledning till oro.

Haif stugan ligger nära det planerade bygget och för att inte begränsa Haifs verksamhet ställer miljöinspektör Jonas Sandin ett något högre bullerkrav utomhus och ett krav för buller inomhus som han anser bör klaras genom enkla byggnadstekniska åtgärder.

När Eolus vind väl fått bygglov kommer de att vilja hitta en köpare till vindkraftverken.

– Vi vill gärna ha en idé om hur och vem som ska äga innan vi börjar bygga. Vid de verk vi byggt tidigare i Gästrikland så är Samkraft en av kunderna, men det finns också tillfällen då vi går ut och erbjuder närboende att bli delägare. Hur det blir här vågar jag inte säga, säger Henrik Andersson.

Mer läsning

Annons