Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare koll kan minska kostnader för socialbidrag

Kostnaden för socialbidrag i Hofors kan minska genom en strängare syn på bistånd för höga boendekostnader samt innehav av bil och fastigheter utan krav på försäljning. Det konstaterar den konsult som har jobbat heltid i två månader med att granska verksamheten.

Annons

Det var i höstas som socialchefen beslutade att ta in en konsult för att gå igenom individ- och familjeomsorgens verksamhet på detaljnivå.

Syftet var att om möjligt effektivisera och se över om man var för snälla i beviljandet av bistånd. Tydliga mallar skulle också tas fram för att förenkla för handläggarna att jobba så jämlikt som möjligt.

Oklart om man lyckats

Kostnaden för genomgången är en kvarts miljon kronor, pengar som socialchefen, Jan Bornestig, hoppades få tillbaka genom förändringar i organisationen, men det är oklart om det lyckas.

Vad som kunde konstateras är att kostnaden för socialbidrag kan minskas om handläggarna ställer strängare krav på att egendom så som bil, fastigheter och bostadsrätter ska säljas. Pengar kan också tjänas in genom restriktivare bedömning vad gäller höga boendekostnader.

Bra kanal till arbete

Det är även känt sedan tidigare att man måste bli bättre på att slussa människor vidare ut i arbete. Centrum för arbete, CFA anses vara en bra kanal ut i arbetslivet.

Det finns dock inga beräkningar på vad de föreslagna åtgärderna kommer att ge i pengar. Analysen visar också generellt att få ansökningar görs och beviljas utöver norm, vilket tyder på att det inte skulle finnas jättemycket att spara in på genom strängare handläggning.

Dessutom är personalen stressade samtidigt som antalet nya ansökningar om bidrag fortsätter att öka.

Därför behöver verksamheten stärkas upp med ytterligare 1,5 handläggare – i alla falla under en period.

Mer läsning

Annons