Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistsatsning på Storberget

/
  • NYTT KONCEPT. Teaterpjäs i Stollen och ny teknik i de guidade visningarna ska få ny fart på Storberget som besöksmål. ”Idéerna har funnits länge och kan bli verklighet nu genom de pengar som kommunen fått från Leader Gästrikebygden”, säger Tommy Nielsen som är ansvarig för turismen i Hofors.

Hofors kommun vill få ny fart på turistbesöken i Storberget och satsar därför på att utveckla guideverksamheten. Det kommer också att sättas upp en pjäs i Stollen efter manus av lokala författaren Ingvar Persson.

Annons

Antalet besökare i den gamla gruvan i Storberget har blivit färre. Från att ha tagit emot uppemot 3 000 personer varje år har det bara varit mellan 1 000 och 1 500 besökare de senaste åren. Nu vill kommunen vända trenden.

– Storberget ligger där som en oslipad diamant och vi behöver göra något där uppe, dels för att få tillbaka gamla besökare, dels för att locka dit nya, säger Tommy Nielsen som är ansvarig för turismen i Hofors.

Kommunen har fått 150 000 kronor i bidrag från Leader Gästrikebygden för att utveckla turistmålet och 100 000 kronor tas från egen kassa. Pengarna ska användas till att föra in nya dimensioner i de guidade visningarna.

– Vi ska jobba med ljus- och ljudteknik, bland annat genom studieinspelade sekvenser och berättelser, säger Tommy Nielsen.

Den lokala författaren, Ingvar Persson, ska också skriva ett manus till en pjäs som ska framföras i gruvmiljön.

– Det blir en dramatisering av händelser kring Storberget och gruvverksamheten när den var i drift.

Mer läsning

Annons