Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya närpoliser till Hofors

Under hösten blir det klart med två nya närpoliser i Hofors. Rekryteringsarbetet till de nya tjänsterna är i full gång och samarbetet mellan Hoforspoliserna och kommunen kommer också utvecklas mer på sikt.

Annons

Arbetarbladet har tidigare skrivit att polisstationen i Hofors kommun ska stängas och i stället ge plats för två nya närpoliser. Poliserna kommer att utgå ifrån stationen i Sandviken men arbeta i Hofors.

Rekryteringsarbetet för tjänsterna är i full gång och ska stå klart i oktober. Polisen finns fortfarande kvar på den gamla polisstationen, men lokalarena är uppsagda och man letar efter nya.

– Tanken är att det ska finnas två poliser här som har det övergripande ansvaret, säger Rolf Sundqvist, närpolischef i Hofors.

Planerna är också att polisens arbete ska integreras i kommunhuset, där till exempel kommunernas växelpersonal ska få utbildning i att sköta polisärenden som att ta emot hittegods och att lämna ut och ta emot blanketter.

– Men hur detta kommer att se ut är inte helt klart, säger närpolischef Rolf Sundqvist.

Enligt ett avtal mellan Sveriges kommuner och landsting ska samarbetet mellan polis och kommun bli bättre i hela Sverige. Detta gäller framför allt på de mindre orterna, som i Hofors, men också i övriga Sverige. På längre sikt ska man ha en gemensam plan om hur man ska göra med de anmälningar som kommer in från allmänheten.

– Kommunen måste samarbeta mer med polisen i olika ärenden. Vi måste utgå från problemet gemensamt och hitta gemensamma lösningar, säger Marie-Louise Dangardt, kommunalråd i Hofors.

– Vi måste kunna se på saker på samma sätt och då måste vi ha en gemensam handlingsplan som vi kan arbeta utifrån, säger Rolf Sundqvist.

Polisen i Hofors och kommunen samarbetar sedan tidigare med varandra, berättar Rolf Sundqvist, men det kommer att bli tydligare i framtiden.

– Jag tycker att det är jättebra att vi går ihop ännu mer och förhoppningsvis blir samarbetet mycket bättre och framför allt hoppas vi att våra roller i samhället blir tydligare. På längre sikt hoppas vi att det ska leda till bättre brottsförebyggande åtgärder i skolan och i samhället, säger Rolf Sundqvist.

– Jag tror att på den nivån vi är på i dag kan det bara bli bättre med ett utökat samarbete. Det viktiga är att polisen finns tillgänglig på ett bra sätt i samhället och det är det vi jobbar för nu, säger Marie-Louise Dangardt.

Mer läsning

Annons