Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Utan investeringar hade Ovako inte funnits kvar i dag”

/
  • Intresserad ägare. Tord Göransson, klubbordförande för IF Metall på Ovako, framhåller att ägaren familjen Pampus verkar vara genuint intresserad av ståltillverkningen i Hofors.

Ovakos investeringar går mot strömmen. För första gången på många år leder de till nyanställningar och inte till personalminskningar.


IF Metalls ordförande Tord Göransson ser därför positivt på framtiden.


– Investeringarna ökar företagets konkurrenskraft och det leder förhoppningsvis till ökad anställningstrygghet.

Annons

Snart ska Ovako inleda budgetprocessen inför nästa år. IF Metalls ordförande Tord Göransson ser fram mot den. Ägaren, familjen Pampus, verkar vara genuint intresserad av ståltillverkningen i Hofors och har ett stort förtroende för företagsledningen, säger Tord Göransson.

– Vi hoppas att beslut ska tas om nya investeringar. Våra tidigare ägare var väldigt negativa till investeringar i Hofors, eftersom vissa personer i ägargruppen hade en kallsinnig inställning till stålproduktion.

Investeringar innebär för det mesta rationaliseringar och leder i regel till personalminskningar. Det som nu sker är i viss mån historiskt. Nya tjänster skapas och Ovako ska rekrytera ny arbetskraft för att ersätta pensionsavgångar.

När 90-talets stora nedskärningar och rationaliseringar var genomförda hade mer än halva arbetsstyrkan på Ovako försvunnit. Men rationaliseringar är inte av ondo om man eliminerar arbetsmiljömässigt dåliga arbetsplatser, framhåller Tord Göransson.

– Om Ovako hade låtit bli att göra investeringar hade företaget inte funnits kvar i dag. Samtidigt ger investeringar oss bättre arbetsplatser.

Samtidigt höjer han en varningsflagga för slimmade organisationer.

– Det vi ser när man slimmar arbetsplatser är att kraven på personalen ökar och stress kan höja risken för olyckor, säger han.

Mer läsning

Annons