Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert vintervitt hos floristen Linda i Hofors

/
  • Linda i sin butik Blommor och rum där hon säljer både blommor och inredning. Julen är den bästa tiden i butiken, tycker hon. Det är stressigt, men mysigt.
  • Det 150 kvadratmeter stora huset från 30-talet har fin form. Linda har alltid haft ett speciellt öga till huset, hennes föräldrahem ligger på en gata alldeles intill.
  • Vardagsrummet är gjort för vilsamt mys. I soffan sitter Linda med dottern Ida och sambon Johan.
  • Köksinredningen är specialritad med speglar och spröjs av en tjej som har Köksmagasinet i Leksand.
  • Johan tänder den gamla vedspisen som man satt in i det nybyggda köket.
  • Ljusslinga i dörröppningen in till sovrummet.
  • Lindas dotter Ida fixar mellis tillsammans med kompisen Linda. Tjejerna längtar efter julafton och önskar sig både snowboard och krustång.

Redan som barn drömde Linda Ahlsén om det herrgårdsliknande 1930-talshuset på gatan intill.

I dag är huset hennes och hon bor här tillsammans med döttrarna Tea och Ida och sambon Johan Hildenborg.

Så här i juletid fyller floristen Linda hela sitt ljusa, lantliga hem med julblommor och det doftar av granris och hyacinter ända ut i hallen.

Annons

Lätta snöflingor singlar sakta från skyn och lägger sig som ett vitt täcke på marken. Det har börjat skymma, men från fönstren i det vackra, gamla huset från 1932 lyser det inbjudande.

Det märks att de som bor här gillar att pyssla, både inne och ute. Redan på den trivsamma farstukvisten känner man sig välkommen. Den är inredd som ett litet rum, med blommor, fårskinn och lyktor. På marken ligger granris.

– Jag hämtar mycket material från skogen. Naturen är en stor inspirationskälla, säger Linda Ahlsén som har butiken Blommor och Rum i Hofors där hon just nu gör massor av naturligt julpynt av mossa, ris och lökväxter.

Vackra växtarrangemang fyller också hennes eget hem och bidrar till julstämningen. Precis som de flesta av möblerna i huset går även hyacinterna och amaryllisarna i vitt, med murgröna och plättar i luften som gröna accenter.

– Hos mig blir det en vit jul, även om snön inte skulle ligga kvar, säger hon.

Men trots allt det vita känns Lindas hem ändå ombonat. I ett hörn i köket finns ett gammaldags skafferi med stämningsfull belysning bakom gardintäckta fönsterglas. I soffan och den härliga divanen i vardagsrummet trängs mjuka kuddar och plädar.

Linda och döttrarna flyttade till huset i Hofors för fyra år sedan. Tidigare bodde hon på landet utanför Torsåker, idylliskt precis bredvid en sjö, men med långt till närmsta granne och becksvart om kvällarna. Hon ville komma närmare folk och närmare flickornas kompisar och plötsligt dök huset på Brunnsgatan upp i en annons på Blocket.

– Jag är uppvuxen på en gata intill och kände genast igen huset. Jag har alltid tyckt att det varit väldigt fint, berättar hon.

En gammal dam hade bott ensam i huset under många år och renoveringsbehovet var stort, något som inte avskräckte Linda.

– Det kändes kul att få fixa till huset och få det precis som man själv ville, säger hon.

Bygget av en tvättstuga i källaren blev första projektet och sedan dess har bland annat elen och all VVS bytts ut och köket och badrummet rustats. Köket är specialritat och platsbyggt av Köksmagasinet i Leksand.

I hela huset låg heltäckningsmattor som nu tagits bort. De fina trägolven under har slipats och behandlats med vitpigmenterad olja. Hallgolvet har målats vackert schackrutigt. Mycket av renoveringen har flickornas pappa Erik gjort, berättar Linda.

Linda älskar den lantliga, ljusa stilen och hon har handlat många av husets möbler på loppis och sedan målat eller klätt om dem.

– Gamla möbler har en annan kvalitet, de är mer robusta och personliga, säger hon.

En del av loppisfynden säljer hon i sin butik Blommor och rum, som är en kombinerad blomster- och inredningsaffär.

Tidigare låg butiken i gamla biografen Palladiums lokaler, men när den revs flyttade hon till lokaler bredvid Coop Extra där det nu byggs en liten minigalleria. Och snart ska Hanssons konditori, som drivs av Lindas sambo Johan Hildenborg, in bredvid.

Linda har alltid varit intresserad av inredning, men började jobba på Ovako efter gymnasiet. Efter en längre mammaledighet blev hon arbetslös och bestämde sig för att prova något nytt.

Hon sökte praktikplats på blomsterhandeln i Torsåker och blev kvar där i två år. Och i samband med flytten till Hofors dök möjligheten att ta över Blommor och rum upp. Nu känner hon att hon har hittat helt rätt.

– Jag tröttnar aldrig på att skapa med blommor, säger Linda.

Mer läsning

Annons