Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner vill ge dödssjuke Linus en utlandsresa

/

Först var cancern på väg att försvinna. Sedan gifte Linus Magnusson sig med sin stora kärlek. Nu säger läkarna att han snart ska dö.
En stor Facebook-grupp har startats för att samla in pengar till en resa för honom.
– Det är fantastiskt att folk bryr sig, säger han.

Annons

LÄS OCKSÅ: Många stöttade döende Linus - åkte till Kanarieöarna

24-åriga Linus kan snart ha förlorat den långa kampen mot cancern. Den elakartade hjärntumören har växt sig så stor att den omfattar 20 procent av hans hjärna.

– Du kommer att dö inom några veckor eller någon månad sa läkarna till mig. De har stoppat behandlingen för att det inte finns något mer de kan göra, säger han.

Linus liv har varit en berg­- och dalbana de senaste åren. Efter att ha blivit opererad flera gånger, genomgått strålbehandling och fått cellgifter trodde man att han var på bättringsvägen från cancern 2012.

Allt vände och i samma veva träffade han Malin. Men i april 2013, på Malins födelsedag, fick de besked att cancern kommit tillbaka.

– Läkarna sa att det var väldigt aggressivt, säger Linus.

I oktober 2014 bestämde han sig därför för att fria till sin flickvän Malin Hedblom. Mitt under ett genrep av en föreställning med ”Swingit Show” i Hofors gick han ned på knä på scenen.

– Jag ville föreviga något som vi kan minnas för livet, säger Linus.

Även om han mått sämre en tid hade han aldrig räknat med att få det obehagliga beskedet.

– Det kom som en chock. Jag försöker hålla mig positiv den tid jag har kvar, säger han.

Minns du vad du tänkte när du fick beskedet?

– Det är så klart inte vad man önskar sig. Men det finns folk jag kan prata med. Jag får otroligt stöd av min fru och min familj i det här. Jag försöker hålla mig positiv vad som än händer.

Perioden är extra tuff just nu eftersom Linus fosterpappa gick bort efter en hjärntumör, precis som Linus har.

– Det känns tufft så klart, säger han och tystnar.

Linus har gjort sig känd som en pratglad och omtyckt person i Hofors. Trots alla motgångar har han fortsatt att ha en positiv inställning. Han tänker inte ge upp.

Skrämmer döden dig?

– Nej, det gör den inte. Jag vill att Malin ska finnas där för mig, det har hon alltid gjort. Jag är troende vilket har hjälpt mig mycket. Jag vet att många ber för mig. I övrigt finns det inte mycket man kan göra. Det är bara att acceptera livet helt enkelt.

Att vara döende som 24-åring skulle göra de flesta bittra. Hur känner du?

– Jag har fått uppleva mycket. Jag är väldigt glad över det liv jag haft. Efter att jag blev sjuk igen har folk varit så himla snälla och väldigt tillmötesgående. Jag får så mycket hjälp och slipper göra saker som är ansträngande för mig. Jag blir trött ganska fort trots att de påfrestande cellgiftsbehandlingarna är avslutade, säger han.

Några vänner till Linus startade en insamling på Facebook för att de vill ge honom en fin utlandsresa, betala hans kvarvarande lån så att frun Malin ska slippa ta över betalningarna.

– Det är väldigt stort, det är jag jätteglad för. Helst vill jag nyttja allt som blir kvar så att vi kan må bra tillsammans. Ett 100-tal vänner och främlingar har sökt kontakt med mig och peppat, önskat mig lycka till. Det skulle vara härligt att åka till Thailand, Grekland eller Turkiet. Men det är inte säkert att jag hinner, säger han.

LÄS OCKSÅ: Många stöttade döende Linus - åkte till Kanarieöarna

Mer läsning