Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar rör sig bland sommarstugorna

/

Sedan två veckor har vargar visat sig i närheten av bebyggelsen i Montrose. Djuren tillhör med all säkerhet Korsåreviret.
– Det är inte onormalt för vargar att röra sig nära en bebyggelse om den ligger inom flockens revir, säger Annica Forsberg vid Länsstyrrelsen i Gävleborg.

Annons

Sommarstugeområdet i Montrose utanför Robertsholm ligger på landremsa mellan insjöarna Tolven och Hyn och omfattas av det vargrevir som kallas Korsån.

Vintertid tar sig vargarna över isen, men under sommarhalvåret blir landremsan en naturlig passage för dem. Under två veckors tid har vargar observerats nära bebyggelsen vid fyra tillfällen.

För invånare i Hofors är vargarna en ny bekantskap. Sölve Hagman har en sommarstuga i Montrose och såg en varg för två veckor sedan.

– Det är fascinerande att se ett sånt mäktigt rovdjur.

– Den gick på vägen mitt i solskenet och innan jag hann få fram min mobiltelefon för att ta en bild vände vargen och sprang i väg. Man kan undra varför de är så oskygga, säger han.

Annica Forsberg vid Länsstyrelsen i Gävleborg tycker inte att det är märkligt att vargarna rör sig så nära bebyggelsen. Förra veckan besökte hon Hofors och träffade invånare som observerat vargar i området.

– Det är inte onormalt för vargar att röra sig nära bebyggelsen om området ligger inom flockens revir. Vi bedömer inte att de är oskygga, men vi ska titta på om det finns något som lockar dem till bebyggelsen, säger hon.

Promenadstråk

Rolf Larsson har även han en sommarstuga i området. Förra veckan stod han 15 meter från en varg på samma plats där Sölve Hagman såg en varg.

– Min familj har haft huset sedan 1939 och ingen har sett en varg i området under alla år. Det här är ett promenadstråk och människor går här varje dag. Om det kommer flera vargar på en gång vet ingen hur de reagerar.

I helgen rapporterade en lokförare att han hade kört på en varg i närheten av Robertsholm. Jägare har sökt efter vargen men har inte lyckats hitta den.

– Jag är emot det här snacket om att det aldrig har hänt nåt när människor har stött på vargar. Jag vill inte var den fösta som känner någon som blir klippt av en varg, säger Rolf Johansson.

Ingen jakt

Någon skyddsjakt är dock inte aktuell, säger Annica Forsberg.

– Vi tar invånarnas oro på allvar och ska fortsätta följa utvecklingen i området. Först när en varg har orsakat stor skada kan Naturvårdsverket tillåta skyddsjakt. Man kan förebygga rovdjursangrepp med stängsel. Om det förekommer angrepp på tamboskap eller hundar efter att man prövat olika åtgärder kan skyddsjakt beviljas, säger hon.

Hur vargar egentligen reagerar när de möter hundar har forskare ingen klar bild av.

– De fall man främst känner till är när vargar angriper hundar, men det finns också exempel på hundar och vargar som leker. Vargar och hundar har till och med har försökt att para sig, säger hon.

Mer läsning

Annons