Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall får miljonböter efter dödsolyckan

2011 dog en 48-årig man från Gävle när han fick ström genom kroppen på Ovako i Hofors.
Nu kom domen.
Arbetsgivaren Vattenfall döms till en företagsbot till staten på 1,5 miljon kronor och arbetsledaren får villkorlig dom.

Annons

I dag beslutade tingsrätten i Gävle om tunga böter till Vattenfall, en 1,5 miljoner kronor stor betalningsskyldighet till staten. Summan blev exakt den som arbetsmiljöåklagaren Christer Forsman yrkat för.

Vattenfall döms också till att utge skadestånd till mannens fru och barn – de tre tilldöms 40 000 kronor var.

Arbetsledaren, i dag i 60-årsåldern, som var ansvarig på platsen för olyckan döms för arbetsmiljöbrott och får en villkorlig dom. Han undvek dock skadeståndsyrkandena från familjemedlemmarna som ogillades av rätten.

23 februari 2011 var olyckan framme. Tre elektriker höll på med ett rengöringsarbete i ett högspänningsställverk på Ovako i Hofors. Tre av facken på ställverket skulle rengöras, men ett fjärde var spänningsförande och ingick därför inte i rengöringsarbetet.

Den 48-årige mannen kom ändå i kontakt med högspänning under arbetet och avled.

I domen framgår det mer tydligt vad som låg bakom mannens död. På grund av att det var en mycket kall dag – minus 22 grader – ändrades förutsättningarna för det som annars skulle ha varit ett helt rutinmässigt arbete. Vanligtvis hade elförsörjningen stängts av på hela ställverket, men då det på grund av kylan skulle bli svårt att starta upp viss utrustning på platsen igen blev inte fallet så den här gången.

Arbetsledaren har under förhör hävdat att han varit tydlig med instruktionerna. Men trots det monterade två av hans elektriker bort en plåt på ett fack som fortfarande var strömförande – och den 48-årige mannen fick sedan en elektrisk chockstöt som tog livet av honom. Även den tredje elektrikern på plats berättar i förhören att det lika gärna kunde ha varit han som dött.

När händelsen inträffade var arbetsledaren inte på platsen, utan hade åkt iväg för att skicka bilder på arbetet, då det hade konstaterats att det var betydligt smutsigare i ställverket än vad de räknat med.

Rätten konstaterar också att arbetsledaren inte utfört en skriftlig riskanalys, något de bedömer hade kunnat förhindra olyckan. Det hade också varit möjligt att med mycket enkla medel som till exempel tejp och en papperslapp märka ut facket och ange att det inte fick öppnas, konstaterar tingsrätten vidare.

Den villkorliga domen grundas på att arbetsledaren "lever under ordnade förhållanden" och att "det inte har framkommit någon anledning att befara ny brottslighet". Att det är länge sedan händelsen inträffade väger rätten in i att beslutet inte förenas med dagsböter.

Arbetarbladet har sökt arbetsmiljöåklagaren Christer Forsman men han är för närvarande på semester.

– Jag ska gå igenom domen med min klient under kommande vecka. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga domen eller inte, säger Vattenfalls advokat, Kristoffer Ribbing, till Arbetarbladet på fredagen.

LÄS MER: Vattenfall åtalas för dödsolycka på Ovako

Mer läsning

Annons