Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet kan bli dyrare

Hoforsborna och industrierna gör av med för lite vatten.
Resultatet blir att Hofors vatten åter igen vill höja vattentaxan.
Den här gången kan det bli en höjning med 15 procent.

Annons

I januari klubbade kommunfullmäktige igenom att höja VA – taxan i Hofors med 30 procent. Problemet var att förbrukningen av vatten minskade enormt under 2009. För att inte låta Hofors vattens dåliga ekonomi gå ut över skattebetalarna klubbade fullmäktige igenom höjningen.

Nu, tio månader senare, är en höjning av vattentaxan på tapeten, och åter igen handlar det om Hofors vattens ekonomi.

Upprörda

Många upprörda röster från allmänheten höjdes under måndagens kommunfullmäktige då bolagets förslag till höjningen på 15 procent yppades.

Höjningen skulle innebära att den rörliga delen höjs från 22 kronor till 24,50 kronor, den fasta avgifter höjs från 1 300 till 1 500 per år, och lägenhetsavgifterna höjs från 1 000 kronor till 1 200 kronor per år.

– Vi säljer för lite vatten, och den stora delen ligger på industrierna. Det är på väg uppåt, men det är ännu inte tillräckligt bra, säger Torbjörn Jansson, styrelseordförande för Hofors vatten AB.

Borde skett för länge sedan

Men samtidigt menar också Torbjörn Jansson att bolaget genom historien varit för dåliga på att höja vattentaxan. Höjningen borde ha gjorts för länge sedan menar han.

– Jämför vi oss med andra kommuner, till exempel Ockelbo, ligger vi väldigt lågt. Vi har inte följt index som man borde. Men med den här höjningen hamnar vi på en realistisk nivå, säger han.

Innebär det här att ni kommer bli tvungna att höja taxan varje år?

– Det vet vi inte i dag. Men höjer vi nu kommer vi kunna investera, och det i sin tur hindrar att vi höjer taxan ännu mer. Men samtidigt måste vi följa prisindex under åren, säger Torbjörn Jansson.

Mer läsning

Annons