Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi säger stopp”

/
  • VILL SÄTTA STOPP FÖR BUTIKSRÅN. Efter det väpnade rånet mot Ica Tor-Center och det väpnade rånet mot Time tidigare i sommar sätter handlaren Arne Evertsson nu ner foten. Han har startat en lokal namninsamling till Svensk Handel och tidningen Icanyheters upprop: ”Vi sätter stopp!” underskrifterna ska lämnas in till justitieminister Beatrice Ask senare i höst.

Två butiksrån i Hofors på kort tid får handlaren Arne Evertsson att reagera. Nu engagerar han sig för att samla in namn i ett upprop som Svensk Handel och tidningen Icanyheter startat. Underskrifterna med rubriken: ”Vi säger stopp!” ska överlämnas till justitieminister Beatrice Ask (M).

Annons

Bara några månader innan förra veckans väpnade rån mot Tor-Center rånades Time i Hofors. Förra året utsattes hela 1009 butiker i Sverige för rån, vilket är fler än någonsin. Nu engagerar sig butiksägare runt om i landet under kampanjnamnet: ”Vi säger stopp!”

Arne Evertsson som har Sparköp är en av de som hjälper till att samla in namn. Tillsammans med en annan Hoforsbo har han fått ihop över 2 000 underskrifter.

– Det var när jag fick höra om rånet mot Time som jag tog tag i det här. Jag tror på namninsamling, man måste vara med och påverka och göra sin röst hörd, säger Arne Evertsson.

En av hans egna butiker har också varit utsatt för rån och trots att det var 10,5 år sedan finns minnena hos de i personalen som var med fortfarande kvar.

– För ett tag sedan talade en tjej som var med vid rånet om för mig att i dag är det tio år sedan vi blev rånade. Jag visste inte om det, men hon hade stenkoll på det. Hon vill fortfarande inte jobba i den av butikerna där rånet skedde. En annan tjej som var med vid råntillfället slutade här efteråt. Det sätter så djupa spår och det innebär ett sådant mänskligt lidande, säger Arne Evertsson.

Det är därför han nu sätter ner foten genom att tala om för justitieministern hur det ser ut i verkligheten. Enligt honom är ett av problemen att lagstiftningen till viss del förenklar för brottslingarna.

– Handlare borde få portförbjuda bråkstakar. I dag kan en rånare, tjuv eller snattare komma tillbaka dagen efter och du har ingen rätt att avhysa honom eller henne. Det skulle också vara enklare att sätta upp kameror i butiksmiljö, tycker Arne Evertsson.

Ett annat problem i Hofors anser han vara bristen på poliser och han menar att det är naivt att tro på att den omorganisering som polisen nu har påbörjat skulle leda till fler närpoliser på orten.

– Jag har haft butik här i 17 år och när jag öppnade fanns 15 poliser i Hofors, i dag finns det ingen. Vi har fått höra vid varje omorganisation att det är till det bättre, men så har det inte blivit.

Mer läsning

Annons