Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha färre nya flyktingar i Hofors

Hofors behöver en andningspaus i mottagandet av flyktingar.

Det menar socialchefen Jan Bornestig som tycker att antalet flyktingar ska minska och i stället ska resurserna läggas på de som redan finns i kommunen.

Annons

I dag finns det 336 flyktingar i Hofors varav 90 är barn. Cirka 34 av flyktingarna kan försörja sig själva medan 35 hushåll lever på försörjningsstöd.

En siffra som kommunen inte är nöjd med och som socialchefen Jan Bornestig vill ska förbättras snabbt. Under kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen förslog han därför att antalet flyktingar som Hofors tar emot ska minska.

– De här människorna måste få en chans att kunna försörja sig själva. Det har varit en välvilja genom åren att ta emot flyktingar men vi måste även kunna hjälpa dem, säger Jan Bornestig, socialchef i kommunen.

I praktiken vill han att kommunen bara ska ta emot 15 flyktingar på traditionellt sätt per år men fortsätta ta emot 23 ensamkommande flyktingbarn. I och med ett sådant beslut skulle kommunens flyktingmottagande minska från 45 personer till 38.

En marginell skillnad menar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som inte vill kommentera frågan närmare.

– Inga kommentarer, det här handlar om en helhet, säger hon.

Vad anser du om antalet flyktingar kommunen tar emot i dag?

– Inga kommentarer.

Medan Jan Bornestig menar att ett minskat flyktingsmottagande, även om det bara rörs sig om sju personer, skulle ge kommunen ett andningshål.

– Kommunen kommer fortfarande kunna få de två grundarvoden på 1 miljon från migrationsverket som vi har i dag. Vi skulle inte förlora något på det här. Snarare kommer vi att bli de stora vinnarna, säger han.

Han framförde också en önskan om att politikerna skulle fatta ett snabbt beslut i frågan så att planeringen kan påbörjas.

– Jag kan inte tro att det här kommer att förändra världen men det känns riktigt att göra det här och låta människorna få en chans, säger han.

Mer läsning

Annons