Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Weikko vill hjälpa dig att bli en medveten konsument

/
  • KONSUMENTUPPLYSARE. I en rad föreläsningar i Barkhyttans bygdegård informerar pensionerade konsumentexperten Weikko Skoog om hur du blir en mer medveten och aktiv konsument.

Om ett par byxor går sönder har du rätt till milersättning för att åka och byta dem. Har du däremot handlat en traktor på Blocket har du ingen lag i ryggen alls. Informationen kommer från konsumentexperten Weikko Skoog som i en rad föreläsningar uppmanar oss att bli mer medvetna och aktiva konsumenter.

Annons

Weikko Skoog, som tidigare jobbade på Konsumentverket, anser att informationen till konsumenter i Gästrikland är otillräcklig.

– Jag arbetade mycket förebyggande för att öka konsumenternas kunskap. I Gästrikland har den typen av information försämrats sedan konsumentvägledarna försvann ute i kommunerna, säger Weikko Skoog.

Han tar ungdomar som exempel på en grupp som är extra utsatta.

– De är stora konsumenter, men har liten erfarenhet. De förstår inte alltid att varje gång du köper något ingår du ett avtal. En mobiltelefon som du betalar en krona för kontant kostar till slut flera tusen kronor. Det finns en tumregel som stämmer väldigt bra; om det är något som verkar vara för bra för att vara sant, då är det inte sant, säger Weikko Skoog.

Trots att han har gått i pension fortsätter han att informera om vilka rättigheter du har som konsument. Just nu håller han i en serie föreläsningar i Barkhyttans bygdegård och den tolfte maj blir den sista av tre kvällar där han bland annat ger exempel på rättigheter som folk sällan känner till.

– Köper du ett par byxor i Falun som går sönder i första tvätten, då har du inte bara rätt att byta dem. Du ska även få milersättning för resan, om affären inte kan lösa det på något annat vis.

Genom att upplysa om konsumentskyddet vill Weikko Skoog stärka medvetenheten och självförtroendet så att vi vågar vara aktiva konsumenter.

– Du har rättigheter, men så länge du inte verkar veta riktigt vad du har rätt till är det svårt att stå på sig, säger han.

Ett annat exempel på konsumentskydd som han tycker att människor allmänt är dåliga på att utnyttja är i de fall man köper tjänster. Så fort en hantverkare blir försenad med ett arbete har han brutit mot avtalet och du som kund har rätt till ersättning.

– Vi som anlitar hantverkare är rätt flata, säger Weikko Skoog.

Han tycker man ska kräva mer och han uppmanar att alltid skriva avtal.

– Det finns blanketter att fylla i. Använder du dem får du med allt som är viktigt.

En annan del av konsumentlagen som blivit högaktuell sedan allt fler företag säljer varor över nätet är distansavtal.

– Köper du något över internet, telefon eller på postorder har du automatisk ångerrätt i 14 dagar. De 14 dagarna börjar räknas först när du fått en ångerblankett i handen och den ska egentligen följa med leveransen.

Värre är det om du köper saker på en sajt som Blocket av en annan privatperson, då har du inget konsumentskydd alls.

– Då gäller det som ni kommer överens om.

Mer läsning

Annons