Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wendelas bilder hamnade i annan telefon – nu varnar hon andra

/

Den lånade smartphonen skulle användas som kamera.
Men snart upptäckte Wendela Engeliv att bilderna hon tog inte bara sparades på hennes telefon – utan också i en annan enhet. Nu vill hon varna andra.
– Det kändes obehagligt att det inte syntes att den var uppkopplad, säger hon.

Annons

Wendela Engeliv från Hofors hade fått låna en begagnad smartphone för att testa kameran av en bekant. Var hon nöjd skulle hon få köpa den.

Personen som lånade ut telefonen sa att den var återställd – och enligt Wendela Engeliv tydde inget annat på motsatsen.

Men snart märkte hon att något inte stämde. När man, som hon beskriver det, gick in på själva kameraapplikationen, stod det att 17 000 bilder tagits. Och trots att hon raderade bilder minskade inte antalet.

– Det var samma med filmklippen. Det stod att det skulle finnas fyra timmars film – men så mycket hade jag inte filmat, säger hon.

Bilderna sparades helt enkelt någon annanstans – trots att personen hon lånat telefonen av intygat att den skulle vara återställd och inte kopplad till någon annan enhet.

– Han sa det när jag tog över telefonen och han är tekniskt kunnig, säger hon.

Irriterad bestämde hon sig för att lämna tillbaka sin lånade smartphone.

När hon skulle lämna över telefonen ska de ha råkat fota en bild av marken framför sig. Kort därefter ska bilden ha dykt upp i den andra telefonens fotoalbum.

– Då bad han om ursäkt, säger Wendela Engeliv.

Nu vill hon varna andra för att de inte ska råka ut för samma sak om de köper begagnade mobiltelefoner.

– Nu testade jag bara ljus- och bildkvalitet på mig själv, tack och lov. Det hade känts hemskt att behöva meddela någon annan att fotona som man tagit av dem var på vift – det är ändå ett förtroende som man får. Jag vill att andra ska vara medvetna, säger hon.

En person på HTC:s support berättar att det som troligtvis hänt är att bilderna sparats via en säkerhetskopieringstjänst för bilder från Google, där man kan välja att synkronisera sitt konto mot flera enheter. Tjänsten fungerar både för IPhone och Android och det finns andra liknande tjänster.

För att hindra att bilder fortsätter att skickas till kontot måste man aktivt välja att avsluta synkroniseringen från den berörda telefonen på sitt konto.

– Där kan man också se om det finns någon enhet som inte är bekant, säger HTC:s support.

Wendela Engeliv berättar att hon brukar vara försiktig har aldrig tidigare köpt en begagnad telefon. Och det blev inget köp den här gången heller.

– Jag skulle ha köpt den men det är inte roligt att inte veta var bilderna tar vägen och om dem kan spridas på håll, säger hon.

Mer läsning

Annons