Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höll sonen gömd i två år – åklagaren vill ha hårdare straff

En kvinna från Gästrikland levde med sin son under falsk identitet i två års tid eftersom hon var rädd för pappan. Kvinnan dömdes i tingsrätten till fyra månaders fängelse för egenmäktighet med barn, men nu vill åklagaren se ett hårdare straff.

Annons

I mer än två års tid bodde kvinnan och sonen strax utanför Stockholm under falsk identitet. Hon visste att hon var efterlyst av polisen eftersom hon undanhöll barnet från pappan, men hävdar att det var en nödsituation.

LÄS OCKSÅ: Mor överlämnas till Spanien

LÄS ÄVEN: Hur rimmar det med barns rätt till båda föräldrarna?

Paret separerade strax efter sonens födelse, och de hade delad vårdnad om barnet som bodde hos mamman. När sonen var i femårsåldern påstod han att pappan hade tagit honom på penis. Detta polisanmäldes och en förundersökning inleddes som lades ner. Ett par år senare fick polisen nya uppgifter i fallet, som gjorde att förundersökningen återupptogs men sedan lades ner igen.

Efter den första polisanmälan vägrade mamman att lämna ut barnet till pappan, trots att hon i domstol dömdes till att göra detta med hot om vite. När kvinnan fortsatte att förvägra pappan umgänge, gav tingsrätten pappan ensam vårdnad av sonen.

Det var nu hon tog med sig sonen och flyttade till Stockholm där de antog falska identiteter. Hon jobbade svart som städare och sonen gick i skolan.

Kvinnan säger att det var för att skydda barnet, men tingsrätten menade att hon gjorde sig skyldig till egenmäktighet med barn och att det inte fanns någon hotbild mot barnet. Kvinnan dömdes till fyra månaders fängelse.

Nu har åklagaren överklagat domen, och yrkar på att det rör sig om ett grovt brott och att fängelsestraffet bör bli längre. Även kvinnan har överklagat och menar att hon borde frikännas.

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons