Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundträning är ingen lek

/
  • Det krävs mycket och målmedveten träning under lång tid för att nå toppen. Anna Hilding och hunden Grym tävlar för svenska landslaget och tränar varje dag.
  • Det krävs mycket och målmedveten träning under lång tid för att nå toppen. Anna Hilding och hunden Grym tävlar för svenska landslaget och tränar varje dag.
  • Mac tittar på när Grym tränar.
  • Anna Hilding med hundarna Grym och Mac.
  • Anna Hilding med hundarna Grym och Mac.
  • Anna Hilding.
  • Lydnadsprov är en hundsport som går ut på att betygsätta en förares förmåga att lära en hund. Det är ett test av en hund och dess förares samarbete under olika tävlingsmoment.
  • Korgen som Anna har med sig när det är dags för Grym att träna lydnad.
  • Anna med hunden Mac.

Anna Hilding från Gävle är en av Sveriges bästa och mest erfarna hundförare.
– Hunderiet är en passion i mitt liv.

Annons

Vi träffas på den lilla fotbollsplanen som ligger nära Anna Hildings hus i Hille. Hon och border collien Grym tränar. Det gör de ofta, flera timmar i veckan, året om. Sexåriga tävlingshunden Grym springer mellan koner som Anna har placerat ut på planen, han apporterar och är lyhörd för varje signal som Anna ger.

– Från det han var åtta veckor har jag haft som mål att han skulle bli bland de bästa tävlingshundarna i Sverige. Jag har jobbat med hans kämpaglöd och det har gett resultat, i dag är vi rankade tvåa i Sverige på tävlingslydnad.

Lydnadsprov är en hundsport som går ut på att betygsätta en förares förmåga att lära en hund. Det är ett test av en hund och dess förares samarbete under olika tävlingsmoment. Hundförarens förmåga att lära en hund vissa moment poängsätts, ju färre misstag hunden gör och ju mer subtilt föraren kommunicerar med hunden, desto fler poäng får de.

Läs mer: Grym är en av Sveriges lydigaste hundar

På ett bord intill kurar chihuahuan Mac. Han är bara nio månader och iakttar Gryms övningar med avmätt intresse.

Anna bär den mörkblå landslagsjackan som det står Grym och Anna på. Duon kom med i landslaget tidigare i år.

– Vi är ute, även om det är mörkt och kallt. Börjar jag skolan klockan nio så är vi ute klockan sex på morgonen för att hinna träna.

För Anna Hilding är det här ingen lek. När vi ska ta bilder är hon noga med att poängtera att det inte får bli för gulligt.

– Det här är en elitidrott och vi är bland de bästa i landet, säger hon och tittar uppfordrande på mig.

– Jag lägger nog mer än en halvtid på att träna Grym. Ren lydnadsträning kräver kanske fem timmar i veckan, sedan tillkommer mycket planering och fysträning. Vi tränar ofta på promenader också.

Tycker Grym också att det är roligt?

– Det här är det bästa han vet. Grym vill inte ha vilopauser. Han kan hålla på hur länge som helst. Jag lär Grym nya saker hela tiden, både jag och han behöver den stimulansen.

Vilket är ditt bästa råd för att få en lydig hund?

– Ha kul tillsammans och belöna det du vill ha så får du det. Hunden presterar bättre om den strävar efter att göra rätt och får belöning för det, än att den är rädd för att göra fel.

Anna Hilding är en erfaren hundförare, inget snack om den saken. I många år har hon varit hundinstruktör och hållit i olika hundkurser. På 1990-talet tävlade Anna Hilding i agility och var med i svenska landslaget. I somras kom hon och Grym tvåa i svenska mästerskapen, bland 50 tävlande, i lydnad och i de nordiska mästerskapen i oktober kom de på sjätte plats.

– Hund har jämt funnits i mitt liv. 1980 fick jag min första egna hund, det var en hett efterlängtad schäfer som hette Eros. Jag började tidigt i Gävles hundungdom.

Anna har haft många hundar sedan dess.

– Hundträningen är en outsinlig källa till utveckling, samtidigt som man påverkar en annan individ, hunden, att utvecklas också. Hunderiet är en social verksamhet och jag träffar många människor på mina kurser och på tävlingarna. Jag tycker att det är roligt att se ungdomarna utvecklas och göra framsteg.

Läs mer: Skäll inte på hunden – se till att belöna positiva beteenden i stället.

Men att bli med hund kräver stort engagemang och tid, påpekar Anna.

– Hunden är mångas bästa vän. Att skaffa hund är som att skaffa barn. De behöver omsorg och tillsyn. Du måste alltid se till hundens behov, de mår inte bra av att bli lämnade ensamma.

Men alla passar inte att vara hundägare.

– Människor som själva mår dåligt är ofta inte lämpade att ta hand om hundar, samtidigt kan en hund hos någon som inte mår bra vara en livräddare också.

Genom hundidrotten har Anna även samlat in pengar till välgörenhet. Två år i rad var hon med och samlade in 320 000 kronor till Musikhjälpen.

– Vi lade mycket tid på att ordna uppvisning utanför buren i Uppsala. Det var så kul! Och det var härligt att få publikens jubel, men år har vi lämnat det uppdraget till Hundsporten i Linköping.

Läs mer: Hundar dansar för att fler mödrar ska leva

Anna drev i många år en hundskola där hon bland annat ordnade valpkurser, kurser i lydnad, viltspår och kantarellsök. Men hon bestämde sig för att sadla om och pluggar nu till miljötekniker, till våren blir hon klar. Så numera är hundträningen till större delen en hobby.

– Att få använda all energi, kreativitet och glädje till min och Gryms gemensamma utveckling känns lyxigt.

Mer läsning