Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaptenen försökte slå sig in med yxa

/
 • Räddningsarbetare söker igenom spillrorna efter flygplanskatastrofen i franska Alperna. Åklagare misstänker att andrepiloten medvetet styrde planet in i bergsmassivet. Alla 150 ombord omkom.     LÄS OCKSÅ:       Sandvikanställd saknas efter flygkraschen
 • Påsar med saker samlas ihop i andrepilotens hem i Montabaur, Tyskland.
 • Utredare bär ut lådor från Andreas Lubitz hem i Düsseldorf, Tyskland.

Polis har hittat "något" i andrepiloten Andreas Lubitz hem som kan förklara varför han avsiktligt kraschade planet i Alperna.

Annons

Kaptenen ska ha använt en yxa i försöken att ta sig in i cockpit när han blev utelåst, enligt obekräftade uppgifter.

Pilotens båda hem genomsöktes i går, enligt tysk åklagare. Målet var att hitta "personliga dokument" för att komma ett steg närmare en förklaring till det Lubitz gjorde, skriver nyhetsbyrån AFP.

I Montabaur, ett samhälle med omkring 12 500 invånare norr om Frankfurt, bevakades andrepilotens hem av polis under hela dagen. Väskor och lådor bars på kvällen ut från huset under husrannsakan. Samma sak skedde vid hans lägenhet i Düsseldorf.

– Vi har hittat något som vi tar med oss för granskning. Vi kan inte säga vad det är för tillfället, men det kan vara en viktig ledtråd till vad som har hänt. Vi hoppas att det ger oss en förklaring, säger en talesperson från polisen, enligt Daily Mail.

Två piloter

Enligt åklagare tycks 28-årige Andreas Lubitz ha kraschat Germanwingsplanet medvetet. Han ska ha låst kaptenen ute från cockpit och styrt planet in i det franska bergsmassivet. Alla 150 ombord omkom. Enligt tyska tidningen Bilds källor försökte kaptenen forcera dörren med en yxa. Uppgiften har inte bekräftats, men en talesperson från flygbolaget säger till AFP att det fanns en yxa ombord som en del i planets säkerhetsutrustning.

Efter flygkatastrofen inför flera bolag regeln att det alltid måste vara två piloter i kabinen. Förändringen kan minska risken för att någon av dem medvetet kraschar ett plan.

Norwegian, Easyjet, Air Berlin, Air Canada och Air Shuttle hör till bolagen som nu skärper kraven. Kanada kommer omedelbart att införa regler om två piloter. I USA finns den sedan tidigare.

Vill inte ändra

Carsten Spohr, chef för Germanwings moderbolag Lufthansa, säger däremot att han tror att det är onödigt.

– Jag kan inte se något behov att ändra våra förfaranden. Det var en händelse som var ensam i sitt slag. Men vi kommer att titta på det tillsammans med experter på Lufthansa och myndigheter. Vi ska inte förlora oss i kortsiktiga åtgärder, säger Spohr, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet fick omedelbart kritik på Twitter där det ställdes krav på att Lufthansa också inför en "tvåpilotsregel".

Mer läsning

Annons