Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkningar har alltid skett – men nu kan de filmas

Annons

En ung kvinna blir antastad av tre män, en av dem tar henne på stjärten och en annan erbjuder henne pengar för att ha sex. Det hände häromkvällen, i Gävle.

Det har hänt många, många gånger. I Gävle och överallt. Tafsandet, kränkningarna. Det har hänt mina kvinnliga vänner, det har hänt mig.

Den unga kvinnan i Gävle hade sin mobiltelefon i handen – kanske som en säkerhetsåtgärd, det är ju så unga kvinnor får lära sig: Var försiktig, gå inte helst ensam om kvällarna, ha inte utmanande kläder på dig, var vaksam och beredd!

Hon hade telefonen i handen. Och hon filmade.

Vi har skrivit om händelsen: Kvinna blev antastad – filmade händelsen

Man hör hennes röst där på filmen, både rädd och arg, när hon ifrågasätter vad de tre männen gör, och hur hon med ilskan vibrerande i rösten talar om för dem att hon filmar dem.

Och det, tänker jag, är nånting som är annorlunda jämfört med den där gången då en kompis blir uppträngd i ett hörn utanför en krog av en kille, som kysser och bränner henne helt medvetet med sin cigg, eller den gången då en annan kompis blir smekt på låren där hon en eftermiddag sitter på en trapp i stan och erbjuden pengar för sex eller den där gången för länge sedan när ett par främmande killar klämde mig på brösten och kallade mig jävla kommunisthora på Södra Kungsgatan en lördagskväll. Bara för att ta några exempel.

Då hade vi inga mobiltelefoner. Men det hade den unga Gävlekvinnan som antastades nu.

Rädslan, obehaget, ilskan är desamma, då som nu.

Men den teknik som vi gärna ondgör oss över, som till exempel en nu aktuell insändare här på arbetarbladet.se där en förälder är bekymrad över att skolan förser barnen med läsplattor och därmed ger dem möjligheter att nätmobba och bete sig illa på sociala medier, faktiskt också kan användas till att dokumentera kränkningar, som den som Gävlekvinnan utsattes för.

Läs insändaren här: Varför underlättar ni för barnen att kränka varandra?

Reaktionerna på hennes film har inte låtit vänta på sig. I kommentarer får kvinnan hejarop för att hon filmade det som hände och människor är upprörda över männens agerande. Ja hörni, det här händer, har hänt och kommer att hända igen. Det är läskigt nog inte ens särskilt ovanligt.

Och tekniken kommer inte att ändra på det.

Men den får kanske en och annan att få upp ögonen för att sånt här händer. Och när man hör och ser det så kanske det är lättare för den som inte utsatts – eller rentav är den som nyper i en rumpa bara på kul – att förstå att det aldrig nånsin är okej.

Mer läsning

Annons