Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTA: Alla ansökningar om skyddsjakt de senaste fem åren

Här är alla ansökningar om skyddsjakt i Gästrikland och Norduppland 2011-2015.

Annons

2011

Tre ansökningar lämnas in av djurhållare om skyddsjakt på en individ vardera i Järbo, Jäderfors och Hagmuren sedan flertalet får dödats. Samtliga får avslag av länsstyrelsen.

2012

En ansökan om skyddsjakt lämnas in av en privatperson sedan en flicka sett en varg 50 meter från hemmet i Järbo. Länsstyrelsen avslår ansökan.

En jägare lämnar in en ansökan om skyddsjakt på en varg i Torsåker sedan en jakthund attackerats av en varg. Länsstyrelsen avslår ansökan.

En djurhållare lämnar in en ansökan om skyddsjakt sedan 20-talet får dödats på Gräsö och intilliggande öar där fåren betar. Naturvårdsverket godkänner ansökan men jakten är resultatlös.

Två lantbrukare ansöker om skyddsjakt på en varg i Jäderfors, Kungsgården och Dalsäng sedan en varg skrämt och jagat i väg 21 kvigor. Länsstyrelsen beviljar ansökan men vargen skjuts inte trots att jakten förlängs.

Fyra djurhållare lämnar gemensamt in en ansökan om skyddsjakt på en varg i Mo och angränsande byar i Ockelbo sedan flera får dödats av en varg. Länsstyrelsen avslår ansökan.

En familj just norr om centrala Ockelbo ansöker om skyddsjakt på samma varg som djurhållarna i Mo, sedan en varg tagits familjens sällskapshund från uppfarten och dödat den. Länsstyrelsen ändrar sitt beslut och beviljar skyddsjakt. Då har även polisen beslutat om en omedelbar avlivning som inte hann verkställas. Vargen skjuts när den jagar en katt på en tomt.

2014

Ockelbo kommun och en privatperson ansöker om skyddsjakt på två individer som rört sig i centrala samhället. Naturvårdsverket avslår ansökningarna.

2015

Åmots byråd och ett 60-tal invånare i byar mellan Ockelbo och Åmot ansöker om skyddsjakt på två individer som observerats kring hus och bebyggelse. Länsstyrelsen godkänner båda ansökningarna men jakten är förgäves.

En privatperson ansöker om skyddsjakt på en varg i Furuviks älgskötselområde sedan antalet vargdödade älgar ökat. Länsstyrelsen avslår ansökan.

Djurhållare och två privatpersoner lämnar in varsina ansökningar om skyddsjakt på en varg i Järbo sedan en kviga och två sällskapshundar dödats. Länsstyrelsen beviljar skyddsjakten som pågår.

Mer läsning

Annons