Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Härjung, 50 år, får frukost på sängen varje morgon

/
  • Marie har nymålade, rosa naglar som hon stolt visar upp.
  • Marie Härjung pratar förtroligt med Eva Stolpe som är habiliterare på Allévägens gruppbostad.

I dag, 21 mars, är det Internationella Downs syndrom - dagen och det är dags att rocka sockorna.
Arbetarbladet har besökt gruppboendet på Allévägen i Hagaström där det bor fem personer med Downs syndrom. De har varsin lägenhet och ett gemensamt allrum. Tillsammans gör de mycket roligt; dans och Brynäs hockey är två favoritintressen. Och det fikas något kopiöst.

Annons

Marie Härjung tar ett stadigt tag i min hand och drar in mig i sin lägenhet när jag kommer och hälsar på.

– Vad roligt att du kommer. Kom in, kom in.

När någon i personalen kommer in till Marie brukar hon säga: "Åh, jag har snakat dig", och ge en puss och kram, berättar Eva Stolpe som jobbar på gruppboendet.

Marie har färgat håret dagen innan och hon har nymålade naglar, de är lysande neonrosa. Vi jämför naglar en stund, mina är grönmålade.

– Vet du en sak? Du är snäll, säger hon och tittar på mig.

Fredagar är den bästa dagen på hela veckan för då åker Marie med sin kontaktperson Maggan ner på stan där de fikar, gärna mjukglass, och handlar godis och vin, ibland blir det champagne.

Marie har Alzheimers och är på grund av sin sjukdom numera pensionär. Personer med Downs syndrom löper en större risk att tidigt utveckla demens och med ett snabbt sjukdomsförlopp.

Varje morgon klockan nio får Marie frukost på sängen av någon i personalen. Sedan tar hon det lugnt och läser tidningen i sängen.

Hon älskar sång och musik. Tidigare brukade Marie, efter arbetsveckan, sjunga karaoke på fredagskvällarna. Bilderna på väggarna skvallrar om att det är Nanne Grönvall och Sten & Stanley som är hennes musikaliska favoriter.

Innan vi skiljs åt ger Marie mig en stor kram:

– Vet du en sak? Du är snygg.

Fler personporträtt:

Pouya Afrasiabi, 35 år, missar aldrig en Brynäsmatch

Sebastian Gagnefur, 34 år, gillar actionfilmer

Thomas Säll, 50 år, spelar trummor och tjusar tjejer

Rockar du sockorna i dag? Skicka in en bild till web@arbetarbladet.se, eller tagga din bild med #abrockarsockor så lägger vi upp den i bildspelet här!

Mer läsning

Annons