Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31-åringen kan ha fejkat kidnappningen

/

Fallet med den 31-åring från Ockelbo som uppger att han blivit kidnappad och torterad kan vara fejk. Nu erkänner Gävleborgspolisen att en teori som de har är att han själv ljugit ihop händelsen.
– Men det tips som vi kommer att följa upp efter programmet ”Efterlyst” pekar dock åt ett helt annat håll, säger förundersökningsledaren Leif Andersson.

Annons

Det var när fallet med 31-åringen togs upp i programmet ”Efterlyst” som Leif GW Persson, professor i kriminologi sa sig tro att händelsen kan vara fejkad.

Leif GW Persson hänvisar till statistik från liknande brott när han i programmet ”Efterlyst” ställer sig kritisk till 31-åringens berättelse.

– Det här är en konstig historia. Det är lite knepigt att prata om, men en stor andel av liknande händelser som rapporteras in till polisen har inte inträffat, säger han.

Gävleborgspolisens förundersökningsledare Leif Andersson vill inte tycka något om GW Perssons påstående.

– Jag kan inte ha någon åsikt om det. Jag arbetar helt opartiskt tills vi vet.

Men han erkänner ändå att en av de teorier som Gävleborgspolisen arbetar med är att 31-åringen har hittat på hela historien om kidnappningen.

– Vi har haft indikationer åt det hållet, men det tips som vi kommer att följa upp efter programmet ”Efterlyst” pekar dock åt ett helt annat håll, säger han.

Liksom GW Persson har Leif Andersson också erfarenhet av liknande fall där det kan finnas ett motiv till att fejka en sådan här historia.

– Det kan till exempel handla om att målsägande är ute efter pengar från brottsoffernämnden, eller att de vill visa för andra att de inte har pengar till att betala skulder just nu.

I det här fallet har dock målsägande varken uppgett att han blivit av med någon stor summa pengar eller gjort någon anmälan till brottsoffernämnden.

– Just nu ser vi ingen anledning till varför han skulle ha hittat på, men det är fortfarande ett alternativ bland alla andra, säger Leif Andersson.

Det som han ser som högst prioritet för tillfället är att hitta motivet till brottet.

– Vi ska inom ganska snar framtid höra målsägande igen. Det är viktigt, inte minst för honom själv, att vi hittar skälet till det här.

Att gärningsmännen skulle ha fått tag i fel person ser polisen som orimligt, men 31-åringen har varken några skulder eller några ovänner som skulle kunna motivera misshandeln av honom.

Mer läsning

Annons