Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 000 tulpanlökar har satts på Wij trädgårdar

/
  • Behövde draghjälp. Den speicalinhyrda röda traktorn, som skulle sätta alla de 70 000 lökarna, fick problem i det blöta gräset och fick lite draghjälp av Wij trädgårdars egen traktor. ”Det hade blivit väldigt väldigt jobbigt att sätta så många för hand” säger trädgårdsmästaren Frida Mörnerud med ett skratt medan hon noggrannt planerar i vilken ordning traktorn ska sätta lökarna.
  • Planerar färgerna. Frida Mörnerud till vänster planerar tillsammans med trädgårdsmästarkollegan Caroline West i vilken ordning tulpanerna ska sättas. ”Ögat mår bra om det inte bara blir ett enda färgmyller, så därför satsar vi på en regnbåge” förklarar Frida medan hon rådgör med Caroline om rosa verkligen går ihop med den röda.

På Wij trädgårdar är förberedelserna inför nästa säsong i full gång.

I går planterades 70 000 tulpanlökar som ska resultera i ett av Sveriges största tulpanfält.

– Nu hoppas vi att lökarna ska gilla läget här i Ockelbo, säger trädgårdsmästaren Frida Mörnerud.

Annons

Med hjälp av en special-inhyrd traktor trycktes tusentals Carolor, Jimmysar och Purple Flags ner gräsfältet nedanför herrgården.

– Vi har varit väldigt nervösa för hur det skulle gå i dag, med tanke på att det har regnat och att vi ska sätta så oerhört många, berättar trädgårdsmästaren Frida Mörnerud medan hon övervakar hur den inhyrda traktorn slirar runt i det blöta gräset.

Tanken är att fältet någon gång i maj ska förvandlas till ett hav av tulpaner i olika färger.

– Fast vi har tänkt ut precis var vi ska sätta de olika lökarna, vår plan är att tulpanerna ska bilda en regnbåge, säger Frida.

Hon berättar att tulpanhavet kommer att vara öppet för självplockning och att om de 70 000 lökarna trivs på Wij kommer besökare kunna köpa med sig en härlig och stor bukett tulpaner.

Satsningen görs i samarbete med Sörby handelsträdgård och tanken är att tulpanerna ska locka besökare även tidigt på säsongen.

– Tulpaner blommar tidigt och på så sätt hoppas vi kunna locka besökare på vårkanten, säger Frida.

Mer läsning

Annons