Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 skrev på mot utplantering av varg

/
  • Överlämade protesten. Jan Lööke, Sören Sundqvist och Bosse Englund överlämnade mer än 700 namnunderskrifter mot inplantering av varg till kommunalrådet Magnus Jonsson på onsdagen. ”Vi vill att kommunen ska framföra till länsstyrelsen att vi inte vill att det ska planteras ut varg i Ockelbo”, säger Bosse Englund.

Mer än 700 namnunderskrifter mot varg har samlats in i Ockelbo. På onsdagen överlämnades listorna till kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

Annons

– Vi vill att kommunen ska framföra till länsstyrelsen att vi inte vill att det ska planteras ut varg i Ockelbo, säger Bosse Englund, initiativtagare.

Listor har lagts ut på Konsum i Åmot, Kjellas mack i Jädraås, OKQ8-macken i Ockelbo och Preem-macken i Lingbo under de senaste två och en halv veckorna.

Totalt har mellan 720 och 750 namnunderskrifter samlats in.

10 procent protesterar

– Det är 10 procent av invånarna i kommunen som nu protesterar mot inplantering av varg. Många som bor här är jägare. Ett problem är att vargarna tar hundar och folk vågar därför inte släppa sina hundar längre i naturen, säger Bosse Englund.

Han var själv nära att få sin hund dödad av en varg för två år sedan. Bosse Englund har tillsammans med Jan Lööke och Sören Sundqvist tagit initiativet till protestlistorna.

Länsstyrelsen Gävleborg har på uppdrag av regeringen föreslagit två områden i Gävleborg där vuxen varg kan komma att planteras ut, det ena är ett område norr om Hedesunda och det andra ett område i Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner. Ockelbo kommun och länets andra kommuner har på sig till 30 juni att yttra sig om förslaget till länsstyrelsen Gävleborg.

Överlämnade namnen

På onsdagen överlämnades namnunderskrifterna till Magnus Jonsson vid Jädraås herrgård.

– Det är positivt att Ockelboborna engagerar sig i frågan. Jakten är en livsstil i vår kommun och en viktig näring. Ockelbo kommun kommer att ta med de här namnunderskrifterna i sitt remissvar till länsstyrelsen, säger Magnus Jonsson.

– I vårt remissvar kommer vi att trycka på att vi ska ha rätt att använda oss av skyddsjakt på varg i de fall det behövs, som när vargar blir för närgångna mot människor, säger han.

Mer läsning

Annons