Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AB hälsar på: Jädraås-Kjella ångrar ingenting

/
  • Kjell Persson har drivit Kjellas mack, byns mittpunkt och självklara mötesplats, i 24 år. Några inbrottsförsök har han inte numera.
  • Det går bra för Jädraöl.
  • Lasse Henningsson, 73 år, är van att ta emot besökare i sitt välkända Erskine-hus i Skogsbyn.
  • På Företagshuset i Jädraås bjuds det på kaffe och kaka.
  • Såhär kan det se ut inuti ett Erskine-hus.
  • Det finns 18 hus i Skogsbyn som är ritade av den kända arkitekten Ralph Erskine.
  • När Eva Nordlund inte brygger öl umgås hon med släkten som är på besök. Sommarlovsdagarna går till att öva på sång i karaokemaskinen.
  • Kjell Persson driver Kjellas mack i Jädraås sedan 24 år tillbaka.

När Kjellas mack i Jädraås fick inbrott för åttonde gången i slutet av 90-talet fick ägaren Kjell Persson nog.
Historien om den dramatiska biljakt och skottlossning som följde lever kvar än i dag, i byn och långt utanför.
– Jag skulle ha gjort samma sak i dag.

Annons

Klockan är två på natten den 13 november 1997 då larmet går hemma hos Kjell Persson. Han hämtar revolvern i vapenskåpet, klär på sig och åker till macken i blixtfart. När han anländer sätter de två inbrottstjuvarna av i bil mot Åmot.

Kjell Persson åker efter. Samtidigt ringer han polisen, som ber honom släppa tjuvarna omedelbart.

– Nej i helvete, sa jag. De ska åka fast nu. Jag jagar dem så länge jag kan tänkte jag, säger Kjell Persson.

Det slutar med skottlossning i en vägkorsning från båda håll.

– Det small som tusan för det var en Magnum .357 jag sköt med. Jag sköt bara för att skrämma dem men råkade träffa den enes nästipp.

I Valbo får polisen fast tjuvarna. De båda männen får fängelsestraff och Kjell Persson åtalas för mordförsök – men kommer undan med böter på 8000 kronor. Han får stort stöd från byn och PRO startar en insamling för att betala böterna.

Historien har gjort Kjell "Kjella" Persson till något av en kändis, både i och utanför Jädraås.

– Det kommer in folk än i dag och frågar om det är jag som är Kjell som jagade bovarna. Då lär jag ju tala om att det är jag, säger han med sitt finurliga leende.

Annars är Jädraås lugnet och fridfullheten själv. Den gamla bruksorten med omkring 300 invånare är i dag kanske mest känd för sin museijärnväg, som lockar tusentals turister varje år.

Men här finns också Nordens största vindkraftpark, oändligt vacker natur längs Jädraån och hus ritade av den välkände arkitekten Ralph Erskine i Skogsarbetarbyn. Lasse Henningsson, 73 år, är en av de som bott längst i en av "fågelholkarna", som de kallas i folkmun. Han flyttade dit som tioåring med sin familj från Småland 1952.

– Jag glömmer aldrig när vi kom hit. Livet förändrades radikalt för mina föräldrar, mest för mamma. Hon fick varmt och kallt vatten, badrum, och så rostfri diskbänk, som hon gick och strök med handen, berättar Lasse Henningsson.

Skogsarbetarna, som tidigare bott i kojor i skogen, fick nu toppmoderna hem.

Jädraås har också sitt alldeles egna mikrobryggeri, Jädraöl.

– När vi startade för fyra år sedan bryggde vi bara 150 liter åt gången. Nu brygger vi 1000 liter. Men vi skulle gärna dubbla produktionen, berättar Eva Nordlund på Jädraöl.

Hon visar runt i bryggeriet där det just nu kokar ett lättöl i de stora tankarna. Det går bra nu. Numera finns även en liten pub på gården med tillstånd att servera provsmak på starköl.

– Öl är en väldigt rolig produkt. Det är ett gammalt hantverk och det är den dryck som vi har tillverkat här i Norden utifrån de råvaror vi har, säger hon, och tillägger att trots att öl bara har fyra ingredienser – malt, jäst, vatten och humle – så finns det stora möjligheter till variation.

Jädraås blev det "största" resmålet hittills i vår serie Arbetarbladet hälsar på. Nästa vecka åker vi vidare...

Mer läsning