Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdi och Saeed får inte hjälp i Ockelbo

/
 • ENSAMKOMMANDE. Abdi Maahi Xasan och Saeed Abdi Omar, båda 16 år, är två av de ensamkommande                        flyktingbarnen som kommit till Sverige i år. De kommer från Somalia, det land som flest ensamkommande barn kommer från. Foto: Lasse Halvarsson

Alla kommuner i vårt område välkomnar ensamkommande flyktingbarn – utom en.

Medan Hofors tar emot hela 30 barn nästa år anser Ockelbo att man inte kan ta emot några barn alls.

– Det handlar inte om pengarna, inte ett dugg, säger Mats Åstrand (S), ordförande i socialnämnden i Ockelbo, som tagit beslutet.

Annons

I Ockelbo säger man nej till ensamkommande flyktingbarn. Samma inställning blev mycket uppmärksammad helt nyligen när politikerna i Vellinge inte ville ha dit barn och till och med försökte stoppa ett boende.

I Ockelbo är alla partier i socialnämnden överens. Mats Åstrand betonar att det inte i första hand är ett ekonomiskt beslut.

Saknar kompetens?

– Egentligen beror det inte heller på att vi inte vill. Det här handlar om barn som man får räkna med har varit med om ganska rysliga trauman. Då är det viktigt att vi hittar kompetent personal som kan ta hand om dem. Och vår bedömning är att vi inte klarar av det på ett bra sätt om vi samtidigt ska kunna ge de flyktingar som finns här i dag en bra start.

Hur ser du på att man resonerar så annorlunda i Hofors?

– Vi vill naturligtvis också hjälpa till men vi vill kunna göra det på ett bra sätt. Om man jämför med Gävle som har 90 000 invånare, de tar emot 15 barn. Vi har 6 000 invånare. Det är fortfarande två tredjedelar av landets kommuner som inte har tagit emot några och det måste finnas många möjligheter innan man går in på de minsta kommunerna i landet.

Carina Hellberg (V), också ledamot, håller med.

– Det handlar inte alls om att vi är emot att ta emot flyktingar. Men vi har inte de resurserna, tyvärr.

Mats Åstrand poängterar att beslutet bara är tillfälligt och att det kan bli aktuellt med ett annat beslut längre fram.

Vill inte ha utredning

Kommunens socialchef Palle Danielsson frågade dock nämnden om man ville ha en utredning av vilka möjligheter som finns i kommunen, men nämnden valde att inte beställa någon sådan utredning.

– Det skulle i så fall ha varit en konkret genomförandeutredning och eftersom vi bedömer att vi inte kan ta emot några barn i dagsläget tyckte vi inte att vi behövde en sådan, säger Mats Åstrand.

Ockelbo väntade också länge med att ta emot flyktingar.

2007 fick kommunen kritik av dåvarande migrationsministern Nyamko Sabuni som tyckte att Ockelbo inte tog sitt ansvar. Först vid årsskiftet 2007–2008 tog man emot sina första placerade flyktingar.

Mer läsning

Annons