Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmotborna kan få snabbare bredband

Åmotborna kan i dagsläget bara surfa med en begränsad internetuppkoppling. Nu undersöks möjligheterna för att bygga ut bredbandet och ge byborna en snabbare uppkoppling. På torsdag kväll kommer ett informationsmöte att hållas i Åmotsgården.

Annons

– Nu vill vi som ett första steg undersöka hur stort intresse det finns för en utbyggnad, säger Bo Stenbeck, suppleant i Åmot byråd.

Den internetuppkoppling som nu finns i Åmot går via ADSL-uppkoppling eller mobilt bredband. I alla byarna Åmot, Jädraås och Lingbo finns fiberkabel utlagd, vilket är en förutsättning för att det kunna gå att bygga ut bredband.

– Vi skulle kunna få ett bra bredband, lika snabbt som i storstäderna. Det skulle vara bra för att få byn att leva upp och för att vi ska kunna locka nya människor att flytta hit. Om människor ska kunna arbeta hemifrån till exempel, behöver det finnas en snabb uppkoppling, säger Bo Stenbeck.

Under mötet på torsdag klockan 19.00 kommer Lotta Sen Thakuri från Ockelbo kommun, Christer Englund från Gävle Energi och Lennart Alström från Akela konsult.

– Om ett intresse finns, kommer vi i nästa steg att inleda en förundersökning. Då undersöks hur många som är intresserade och vad det kan tänkas kosta per hushåll. Det går att söka bidrag från staten för bredbandsutbyggnad. Men om det faktiskt kommer att bli en utbyggnad, det vet vi inte än, säger Bo Stenbeck.

Mer läsning

Annons