Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmotsborna tar saken i egna händer

Åmotsborna har nu tagit kontrollen över sin egen bygd. I lördags bildades Åmotbygdens ekonomiska förening med uppgiften att försvara och utöka servicen i byn så att de som bor där kan stanna kvar och fler flytta dit.

Annons

Åmot har 470 invånare. 80 av dem fanns på plats när den ekonomiska föreningen bildades vid ett för byn historiskt möte i lördags. Ytterligare ett 50-tal personer har anmält sitt intresse av att vara med.

Föreningen planerar att ta över en del av den kommunala servicen i Åmot genom att exempelvis driva skolkök och ha en anställd byvaktmästare som arbetar över sektorsgränserna.

– Men det finns ingen konflikt med Ockelbo kommun. Tvärtom. De stödjer vårt initiativ, säger Margareta Lindblad i styrelsen.

Inom ramen för den ekonomiska föreningen räknar Åmotsborna också med att kunna sälja tjänster till varandra utan att de som ska leverera service i form av exempelvis gräsklippning, hantverksarbete eller catering behöver starta egna företag med F-skattesedlar.

Ragga nya småföretag till bygden blir en annan uppgift för den ekonomiska föreningen med Åke Lamm, tidigare fackordförande inom Pappers, som ordförande.

Men att gå så långt som till att ta över driften av Åmot skola för att skydda den från nedläggning är inte aktuellt.

– Det behöver vi inte eftersom Ockelbo kommun har som policy att byskolorna ska vara kvar så länge som det är pedagogiskt möjligt, säger Margareta Lindblad

Däremot blir det en viktig uppgift för föreningen att skydda den nedläggningshotade bensinstationen från nedläggning.

Mer läsning

Annons