Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas dekormålar toalock och träskor

/
  • RYMDFILM. Ett toalettstolslock med motiv ur ”Star Wars”-filmerna ligger och väntar på sin ägare i Andreas ateljé.
  • MÅLAR. Andreas Björnberg brinner för airbrushmåleri. Här sitter han i sin ateljé och arbetar med ett chassi till en dator.
  • BREVLÅDOR. Andreas lackerar gärna brevlådor men än så länge har inte så många kostat på sig att beställa en. ”Det kan kosta allt från 500 kronor till ett par tusenlappar, beroende på hur stor lådan är och hur mycket detaljer man vill ha på den”, säger han.

Träskor, toalettstolslock, svetshjälmar och tavlor med eldslågor, dödskallar och filmmotiv har börjat sprida sig i Ockelbo med omnejd. Många av dem är signerade Andreas Björnberg som brinner för airbrushmåleri.

Annons

I en liten skrubb i Ockelbo har Andreas Björnberg sin ateljé. Mellan sina två halvtidsjobb är det här han gärna tillbringar fritiden. På hyllor och skåp står olika föremål som målats med dödskallar och monster.

– Dödskallar är det vanligaste motivet i airbrush, det är alltid populärt. Sen är det många som vill ha temagrejer, som en Elvis-postlåda eller så. Och hundar och katter, folks egna djur, så klart.

Andreas testade att måla med airbrushtekniken för tre år sedan och fastnade direkt. För två år sedan skaffade han sin egen utrustning och sedan dess har han ägnat all sin fritid åt målandet. Tecknat och målat har han alltid gjort men det var något med den här tekniken som fångade honom.

– Du kan få så bra skuggningar, man kan göra så att allting nästan ser tredimensionellt ut. Och man kan måla på nästan allt. Datorchassin, skor, tröjor, postlådor... Det är bara fantasin som sätter gränser.

Hittills har Andreas mest dekorerat toalettstolslock, träskor och en och annan svetshjälm. Förra veckan levererade han ett toalettstolslock med motiv ur filmen ”Pirates of the Carribean”. Men han drömmer förstås om att få flera och större beställningar.

– Jag är inte ute efter att bli skitrik på det här. Men det vore kul att få måla lite oftare och mera.

Mer läsning

Annons