Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda blev skyldiga Berendsen semesterpengar

Ett antal anställda på Berendsen i Ockelbo är skyldiga sin arbetsgivare pengar. Det handlar om tusentals kronor, som personalen tvingades låna för att kunna ta semester i början av 90-talet – och skulden har aldrig avskrivits.
– Eftersom det är ett centralt avtal finns det inte mycket vi kan göra, säger Anna Jensen Naatikka, IF Metall.

Annons

Många anställda på Berendsen står i skuld till sin arbetsgivare – och det har hänt att personer tvingats göra månatliga betalningar till Berendsen för att bli skuldfria innan de gått i pension.

Det handlar om en semesterskuld som uppstod i samband med att Berendsen tog över tvätteriet efter landstinget. I landstinget betalar man nämligen ut semester i förskott, medan företaget gör det i efterskott. Vid övergången erbjöds alla anställda att tillfälligt låna pengar av Berendsen för att få semester också under det året.

Enligt semesterlagen ska man, efter att man har jobbat i fem år i företaget, få sin semesterskuld avskriven. Men den regeln förhandlades bort i det centrala avtalet mellan Berendsen och Industrifacket – och de anställda har haft kvar sina skulder genom åren. Några av de anställda har vänt sig till facket för att försöka få hjälp med att avskriva skulden.

– Men vi har varit i kontakt med förbundet och deras råd är att det inte finns något att göra. Det här är ett avtal som har slutits centralt mellan Berendsen och dåvarande Industrifacket. Hade det varit ett lokalt avtal hade det varit annorlunda, då hade vi kunnat omförhandla, säger Anna Jensen Naatikka, ombudsman på IF Metall i västra Gästrikland.

Hon påpekar också att det inte var något lagbrott att förhandla bort den regeln.

– Semesterlagen är dispositiv, den kan förhandlas om. I och med att parterna träffade det här avtalet är det det som gäller.

Det var i början av 90-talet som Berendsen köpte tvätteriet i Ockelbo av landstinget. Under samma period övertog man tre andra tvätterier i Boden, Torup och Eskilstuna. I samband med det slöts det centrala avtalet.

Jensen Naatikka konstaterar att det i dag inte skulle bli aktuellt att teckna ett liknande avtal.

– Nej, då tycker jag att man skulle ha löst det här på ett annat vis.

Exakt hur många nuvarande och tidigare anställda som hamnade i skuld till företaget är oklart. I‑dagsläget har Berendsen ett 80-tal anställda.

Mer läsning

Annons