Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladets chefredaktör besöker slottet

/
  • EN DAG PÅ SLOTTET. Sven Johansson, chefredaktör på Arbetarbladet, ska tillbringa en dag på slottet med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Arbetarbladets chefredaktör Sven Johansson ska tillbringa en dag på slottet med Daniel Westling och kronprinsessan Victoria. Han ska nämligen hjälpa till att träna in Daniel Westling i rollen som officiell kunglighet.
– Kul, och lite oväntat, kommenterar han.

Annons

Sven Johansson, chefredaktör och redaktionschef på Arbetarbladet, är en av de utvalda som ska träffa kronprinsessan och Daniel på hovet i april. Han konstaterar att han blev överraskad när inbjudan från första hovmarskalken damp ned i brevlådan.

– Ja, mycket. Dels undrade jag ju vad det var för någonting jag bjudits in till, och vilken form det skulle ha.

Sammanlagt är det 200 personer som har bjudits in till en mottagning på slottet i april. Enligt Annika Sönnerberg, informationssekreterare på hovet, handlar det om ett "tvärsnitt av det officiella Sverige".

– Det är representanter från regeringen, myndigheter, utbildningsväsendet, kulturprofiler, präster, berättar hon.

Under en två timmar lång mottagning ska gästerna under eftermiddagen få chans att hälsa på paret och prata med varandra.

– För att introducera Daniel Westling. Ge honom en möjlighet att träffa ett tvärsnitt av det officiella Sverige.

Sven Johansson tycker det är roligt att han är en av de inbjudna

– Det är bra att media också får vara med och vara en del i det officiella Sverige, att media tar plats i samhället.

– Jag tror det, jag vet inte. Det kolliderar litegrann men det är kanske sådant som kan stå tillbaka.

På måndagen meddelade hovet att Daniel och Victoria valt datum för vigseln. Det blir 19 juni 2010, det är då exakt 34 år sedan kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig. Liksom kungaparet kommer de att gifta sig i Storkyrkan i Stockholm.

Firandet kommer att vara i tre dagar och förutom vigseln blir det bland annat en galamiddag med kända artister, berättar hovreportern Catarina Hurtig för nyhetsbyrån TT. Hon tror också att vigseln kommer att visas på storbildskärmar runtom i landet, till exempel i Ockelbo:

– Det här är ju en jättestor medial sak.

Efter vigseln kommer brudparet att åka i kortege i Stockholm. Efter rundturen går kortegen tillbaka till Stockholms slott.

Före galamiddagen på kvällen – där också Daniel Westlings föräldrar är värdar – kommer brudparet att visa sig på en balkong för de täta åskådarleden utanför slottet, säger Catarina Hurtig.

Men det finns risk att bröllopet krockar med något annat som många svenskar gärna ser på storbildsskärmar. Om Sverige tar sig till fotbolls-VM i Sydafrika och hamnar i grupp D eller E kan det bli match samma eftermiddag eller kväll.

Mer läsning

Annons