Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babylycka hos älgarna i Mo

/
  • SMÅ. Älgkon Moa pysslar om sina två älgkalvar och ser till att de inte går för nära fotografen.
  • GÖMDA. Bland stenarna skymtar de två kalvarna, där de ligger i skydd och spanar på oss.
  • SUR. Älgkon Victoria är lite sur och vill varken att tjuren Daniel eller någon annan kommer för nära just nu – kanske beror det på att hon ska kalva. Men till slut kommer hon ändå fram och hälsar på Lars Arkesjö.
  • TILLTUFSAD. Tjuren Daniel har märken i pälsen efter sparkarna han fått av Victoria, när han kommit för nära den för tillfället lättirriterade kon.
  • VINGLIGT. På långa smala ben vinglar de fram, de två kalvarna som bara är ett par dagar gamla.

Fyra kalvar på två dagar. Nu är glädjen stor i Älgparken i Mo, efter att man fått tillökning på två håll samtidigt.
– Det är rekord. Och jag hoppas fortfarande på Victoria också, säger Lars Arkesjö som driver parken.

Annons

Förra våren var det dramatiskt värre i Älgparken. Den ena kon, Molly, förlorade sin kalv efter bara några dagar. Men bestämde sig för att fortsätta vara mamma – och stal den andra kons, Moas, kalv. I år verkar det bli mer harmoniskt i hägnet.

– Natten mellan söndag och måndag fick Molly två kalvar. På tisdag morgon såg vi att Moa hade en, men sedan visade det sig att hon också har fått två, berättar en nöjd Lars Arkesjö som försiktigt visar runt i parken.

Nu är det nämligen besöksförbud och lugn och ro som gäller kring de nyblivna mödrarna, för att allting ska fortsätta vara lugnt och tryggt för de små.

En som däremot inte fått några kalvar än är den mest berömda älgkon av alla: Victoria. Hon och hennes Daniel har gått tillsammans och Arkesjö hoppas att hon också ska nedkomma med en kalv under våren.

– Det finns en del tecken på det. Om Daniel kommer för nära sparkar hon och stöter bort honom. I naturen brukar det betyda att korna vill vara i fred för att de ska föda.

Än så länge är det däremot fyra kalvar som, bara några dagar gamla, vinglar omkring efter sina mammor i parken.

Mer läsning

Annons