Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker nobbar livsaffär

/
  • Coop lade ner under 2012 i Ockelbo.
  • Pamela Warren vid Ockelbogårdar hade först hoppats på en galleria i Coops gamla lokaler. Nu verkar även planerna på en ny livsmedelaffär grusas.

Två företagare från Sandviken vill öppna en livsaffär i Coops gamla lokaler. Men de nobbas av tre banker som inte tror på marknaden i Ockelbo.

Annons

Coop lade ner i Ockelbo efter år med förluster 2012. Lokalen tömdes i början av 2013.

Två företagare från Sandviken vill hyra lokalen, men har fått nej av Swedbank och Handelsbanken i Ockelbo och även av Länsförsäkringar. Entreprenörerna vill starta en affär i samarbete med en franschisekedja och kan satsa halva riskkapitalet själva, men vill låna 750 000 kronor.

– Franchisekedjan har tagit fram kalkyler utifrån läget i livsmedelsbranschen och tror på marknaden i Ockelbo. Vi har inte fått någon förklaring till varför bankerna tvekar, säger Pamela Warren, vd för Ockelbogårdar.

Efter att bankerna nobbat företagarna har även statliga Almi gjort det.

– Det verkar vara ett allmänt problem över hela landet att banker inte tror på företagarna på landsbygden. Men jag förstår faktiskt inte bankerna. Upptagningsområdet för en livsaffär är större här, folk från orter som Lingbo och Järbo handlar också och även sommarstugegäster, säger hon.

Om en affär blev verklighet kan tio personer anställas, enligt företagarna. De vill vara anonyma av hänsyn till att de inte vill lova folket i Ockelbo för mycket, förklarar Pamela Warren.

Tidigare hade hon planer på en affärsgalleria i Coops lokaler, men företagarna i Ockelbo tyckte hyrorna blev för höga.

– Jag tror att företagarna på orten känner att en galleria öppnat för konkurrens mot befintlig verksamhet. Företagarna är rädda för att de inte ska överleva.

Berendsens tvätteri hyr lokalen fram till oktober då företaget ska bygga egna, nya lokaler.

– Vi utreder framtiden för lokalerna och får annonsera om att hyra ut när det blir ledigt igen i oktober, säger Pamela Warren.

Mer läsning

Annons