Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket sanerar rasistiskt klotter

/
  • KLOTTER. Ända sedan i vintras har det funnits högerextrem propaganda klottrad i tunnlarna i Lingbo. Nu ska den tas bort, lovar Banverket.

Sprejade meddelanden från det högerextrema partiet Folkfronten är det första som möter besökarna i Lingbo. Nu reagerar byborna mot att klottret får vara kvar.

– Det känns inte kul alls, tycker Lingbobon Rasmus Nord.

Annons

I samband med att Ockelbo kommun började ta emot kommunplacerade flyktingar gjorde det högerextrema partiet Folkfronten flera närmanden mot byborna i kommunen. I vägtunnlarna i Lingbo sprejade någon upp webb- och e-postadresser till partiet och långt senare är budskapen kvar på sten- väggarna.

– Det är det första man ser när man kommer till Lingbo och det känns ju inte kul alls. Det ser inte bra ut, tycker Rasmus Nord.

Byborna har flera gånger försökt anmäla klottret till kommunen för att få det bortstädat men inget har hänt.

– Det snackas en hel del om det här och många är upprörda. Man undrar varför det får vara kvar så länge.

Men vem det är som ska ta bort klottret råder det viss förvirring kring. På kommunen hänvisar man till ett avtal med Lingbo Vägförening, där föreningen tar på sig ansvaret också för klottersanering. Per Andersson, ordförande i föreningen, känner inte till något sådant avtal men skulle gärna se att klottret försvann.

– Vi är inte alls glada åt det och vi skulle bra gärna vilja veta vem det är som gjort det. Det har blivit mer den sista tiden också. Men för oss skulle det vara en fruktansvärd kostnad att ta bort det.

Andersson blir orolig när han får höra talas om avtalet och under måndagseftermiddagen blev det ett tag aktuellt med ett extra styrelsemöte i vägföreningen för att ta itu med de oväntade kostnaderna. Men efter ytterligare några samtal visar det sig att en helt annan instans, Banverket, tar på sig ansvaret för klottersaneringen i tunnlarna.

– Han som har hand om det här är på semester men med största sannolikhet är det vi som har ansvaret. Vi skickar ut folk som får titta på det i morgon tisdag. När det handlar om högerextrem propaganda kommer det att försvinna väldigt fort, lovar Jonas Bengtsson på Banverkets press- tjänst.

Mer läsning

Annons