Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara vinnare i Ockelbos matkrig

/
  • Lennart Backhouse väljer Konsum när han ska handla sin mat. Det har han gjort i alla tider och han tycker om att han har möjlighet att tycka till om Konsums verksamhet.
  • Aldona Durka, 27 år, jobbar som städerska, Ockelbo:– Jag handlar både på Ica och Konsum. Jag brukar jämföra både priser och vilka varor de har. Här på Konsum har de till exempel inga barnleksaker så det ska jag handla på Ica.
  • Elisabeth Gustafson, pensionär, Ockelbo:– Jag handlar nästan alltid på Ica. Man får bra service här och när jag bodde i Stockholm handlade jag på Ica så det blev naturligt att gå på Ica här med. Man känner igen varorna och det är bra.
  • Frans Norling, 14 år, går i klass 8 på Perslundaskolan, Lingbo:– Jag handlar på Ica. För att jag tror att det är billigare och mamma och pappa har alltid handlat här så det är nog en vanesak.
  • Göta Fillman, 67 år, pensionär, Ockelbo:– Jag är trogen till konsum. Jag har alltid handlat här så det är av gammal vana. Det är bra priser och man får väldigt bra service här så jag går alltid till Konsum.
  • Elisabeth Lindblom berättar att hon känner igen de flesta kunderna som traskar omkring i butiken.
  • Lisa Ryström tror att Ockelbo är tillräckligt stort för två matbutiker.
  • Lennart Backhouse väljer Konsum när han ska handla sin mat. Det har han gjort i alla tider och han tycker om att han har möjlighet att tycka till om Konsums verksamhet.
  • Märta och Reine Jansson handlar alltid på Ica.

Ica eller Konsum? Butikerna konkurrerar med olika extrapris på varsin sida om Åsgatan.

Men kunderna är köptrogna och bryr sig väldigt lite om priset, de låter gammal vana och tradition avgöra var de handlar sin mat.

Annons

Ockelbo har knappt 6 000 invånare men i alla tider har både Konsum och Ica funnits på byn.

– Och jag är helt övertygad om att det finns plats för båda affärerna. Det är bra för kunderna. Och vi triggar ju varandra lite, ler Konsums butikschef Lisa Ryström.

– Det måste finnas både Ica och Konsum. Kunderna ska ha något att välja på, konstaterar Elisabeth Lindblom, som är butikschef på Ica.

Ekonomiskt sett var 2010 ett plusår för båda butikerna och både Lisa och Elisabeth är övertygade om att kunderna kommer att kunna fortsätta åka fram på byn för att handla på ”sin butik”.

Båda affärerna har sina stammisar och Lisa Ryström, som är butikschef på Konsum i Ockelbo men bor i Gävle, tror att kunderna i Ockelbo väljer sin matbutik med större omsorg än vad man gör i stan.

– I Gävle springer man in på den som är närmast. I Ockelbo går man och handlar där man alltid handlat. Man är nog mer lojala här, säger Lisa.

– Visst är kunderna lojala, väldigt köptrogna till just sin affär, och jag tror att valet av mataffär går i arv, säger Elisabeth Lindblom.

Kunderna är trogna

När vi frågar kunderna hur de väljer matbutik funderar de en stund och konstaterar sedan att butikscheferna har rätt. I Ockelbo är man trogen sin affär.

– Man är ju en vanemänniska, så vi går alltid hit. Och åker vi till Sandviken och storhandlar då går vi förstås på Ica, konstaterar Märta och Reine Jansson som spanar in frysdisken på Ica.

– Jag handlar alltid på Ica. Jag är van att gå på Ica, jag känner igen mig här och jag känner igen produkterna, säger Elisabeth Gustafson som väldigt sällan knallar över gatan till Konsum.

På andra sidan gatan handlar dock alltid Göta Fillman.

– Ja, jag är väldigt köptrogen. Jag går alltid på Konsum, har alltid gjort och kommer alltid göra, ler Göta.

I fruktdisken inne på Konsum står Lennart Backhouse och plockar i äpplen.

– Om jag är köptrogen? Ja, det kan man gott säga! skrattar Lennart och förklarar;

– Jag handlar på Konsum för att Ica är lite större och skulle Konsum försvinna skulle ju Ica bli allsmäktig och det är inte bra för oss kunder. Det måste vara balans, konstaterar han.

Något samarbete finns inte mellan butikerna, men hur är det med konkurrensen då?

– Vi är ju inga stridiga konkurrenter direkt, vi hejar på varandra om vi möts på torget, skrattar Icas butikschef Elisabeth Lindblom.

– Vi konkurrerar ju förstås men jag tror att vi kompletterar varandra ganska bra, konstaterar Lisa Ryström.

Elisabeth Gustafson, pensionär, Ockelbo:

– Jag handlar nästan

alltid på Ica. Man får bra service här och när jag bodde i Stockholm handlade jag på Ica så det blev naturligt att gå på Ica här med. Man känner igen varorna och det är bra.

Frans Norling, 14 år, går i klass 8 på Perslundaskolan, Lingbo:

– Jag handlar på Ica. För att jag tror att det är billigare och mamma och pappa har alltid handlat här så det är nog en vanesak.

Göta Fillman, 67 år, pensionär, Ockelbo:

– Jag är trogen Konsum. Jag har alltid handlat här så det är av gammal vana. Det är bra priser och man får väldigt bra service här så jag går alltid till Konsum.

Aldona Durka, 27 år, jobbar som städerska, Ockelbo:

– Jag handlar både på Ica och Konsum. Jag brukar jämföra både priser och vilka varor de har. Här på Konsum har de till exempel inga barnleksaker så det ska jag handla på Ica.

Mer läsning

Annons