Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Kalle på fredag

Polisen har friat – men det finns fortfarande en sak kvar innan Kalle och älgparken i Mo kan andas ut. Naturvårdsverket måste också godkänna att Kalle finns där.
– Jag vill inte säga något om vad det kan bli för beslut, säger handläggaren Yvonne Lundell.

Annons

I dag lämnade Lars Arkesjö på älgparken in sin formella ansökan också till Naturvårdsverket, för att få behålla kalven Kalle. Det krävs tillstånd från verket för att Kalle ska få finnas kvar i parken.

– Det finns vissa enskilda fall där man efter bedömning har fått tillstånd att omhänderta vilt. Men det är, och ska vara, väldigt ovanligt eftersom det handlar om vilda djur, säger Yvonne Lundell.

I vanliga fall beviljas sådana tillstånd när det handlar till exempel om utrotningshotade arter, där man hoppas att ett omhändertagande ska leda till att man får nya avkommor att sedan sätta ut i det fria. När det gäller älgkalvar finns inga sådana tillstånd.

– I maj och juni föds tiotusentals älgkalvar och vi vill inte att man ska omhänderta dem. Om det inte finns en död älgko inrapporterad finns mamman någonstans i närheten. Man ska lämna kalven i fred, så småningom finns mamman där.

– Det var ett speciellt läge. Då kan det vara bra att stanna kvar, övervaka och kanske sätta ut en varningstriangel. Men man ska ändå vänta tills mamman kommer tillbaka.

Vad utfallet kommer att bli i det här fallet vill Lundell inte spekulera i.

– Det kommer att bli ett väl avvägt beslut.

Mer läsning

Annons