Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billström: Ändra er, Ockelbo!

/
  • Migrationsminister Tobias Billström (m) är kritisk till att Ockelbo och andra kommuner säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Det finns inga bra argument för att vägra ta emot ensamkommande flyktingbarn – och Ockelbo borde tänka om. Det anser migrationsminister Tobias Billström (M).

– Det är bara en fråga om vilja, säger han.

Annons

Tobias Billström är mycket kritisk till att Ockelbo och andra kommuner säger nej till att teckna överenskommelser med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Det finns egentligen inga riktigt bra argument för att inte göra det. Man får full kostnadstäckning från staten. När det gäller kunskap och kompetens kan man alltid samarbeta med andra kommuner som har det. Det är bara en fråga om vilja. Min bestämda uppmaning till Ockelbo är att tänka om och göra det som är riktigt för barnen.

Är det mera okej att små kommuner som Ockelbo inte är beredda att ta emot?

– Nej, det finns flera exempel på hur små kommuner gått samman och löst det på ett bra sätt. Man kan till exempel ta emot barn på en plats och placera dem på ett annat ställe. Att rakt av säga ”nej, vi är för små”, det är inget argument jag köper.

Sitter och väntar

I dag sitter 500 barn i ankomstkommunerna i väntan på en kommunplacering. Det är ett problem, konstaterar Billström:

– De anlända barnen hamnar i kläm och deras rättssäkerhet blir åsidosatt, eftersom Migrationsverket inte kommer igång med att utreda deras fall. Det här är en mycket bekymmersam situation.

Den senaste veckan har regeringen presenterat en rad åtgärder för att förbättra mottagandet. Man ska bland annat utöka antalet ankomstkommuner – Gävle är en av de aktuella kommunerna.

Hur ser du på framtiden, kommer det här att lösa sig?

– Det är min förhoppning att de åtgärder regeringen nu vidtar kan leda till att flera kommuner tänker om.

– Egentligen är det här inte så svårt att lösa. Det räcker med att alla kommuner tar emot sex-sju barn. Större än så är problemet inte.

Många kritiska

I många kommuner har de ensamkommande flyktingbarnen blivit en het fråga.

På Arbetarbladets webb är det tydligt bland läsarkommentarerna att många är kritiska till att kommunerna alls ska ta emot några barn. Och Tobias Billström är medveten om debatten.

– Det förekommer en hel del ryktesspridning och myter som är ogrundade. En myt är att det skulle vara ett problem att ta emot barnen.

– Tvärtom säger många av kommunerna att de här barnen ofta är mycket lättintegrerade. De är motiverade, de tar sig an svenskundervisning och annan undervisning, de ordnar egna praktikplatser, de har ett mål att få en bättre situation här.

– Ett annat rykte är att de ska vara mycket äldre än de säger. Men åldersspannet är 14 till 18 år och de kommer från förhållanden som är väldigt svåra. Det råder ingen tvekan om att många tvingats använda människosmuggling för att ta sig hit.

– Det viktiga måste vara att se till deras bästa, säger Billström.

Mer läsning

Annons