Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter hotar om inte sonen går till skolan

Mellanstadiepojken stängdes av från sin skola för två månader sedan. Ockelbo kommun erbjöd en annan skola, men där vill pojken inte gå. Nu hotar kommunen familjen med vite om inte pojken kommer till den nya skolan.

Annons

Det var i början av december som rektorn på pojkens mellanstadieskola beslutade att pojken skulle stängas av tillfälligt, eftersom han inte kunde garantera de andra elevernas trygghet.

Rektorn skriver också, utan att gå in på exakt vad, att skolan erbjudit flera åtgärder som vårdnadshavaren inte har gått med på. I stället placerades två extraresurser i klassen för att stödja eleverna i det sociala samspelet, vilket enligt rektorn hade liten effekt.

Efter diskussioner med elevhälsan och pedagoger beslutade rektorn sig för att permanent flytta eleven till en annan skola i kommunen.

Vårdnadshavaren tackade nej till den nya skolan som erbjöds samt övriga fyra skolor i kommunen och anmälde skolan till Skolinspektionen.

Rektorn skriver i sitt yttrande att man gör allt för att förmå pojken att komma till skolan, men att man överväger att utkräva vite av vårdnadshavaren då denne inte har sett till så att pojken kommer till skolan.

Skolinspektionen å sin sida är inte nöjd med rektorns svar och kräver svar på ett antal frågor.

Bland annat undrar de om eleven eller familjen fått yttra sig innan beslutet om avstängning fattades, samt hur man utrett pojkens situation eller vidtagit andra disciplinära åtgärder tidigare.

Mer läsning

Annons