Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna i Åmot förutspår byns förfall om skolan läggs ned

/
  • HOTAD. Åmots skola är en av kommunens tre byskolor. Nu hotas alla tre av nedläggning nästa höst.
  • UPPRÖRDA. Sämre för barnen och krångligare för föräldrarna. Det blir följderna, enligt Maja Sundqvist och Marita Eriksson.
  • HOTAD. Åmots skola är en av kommunens tre byskolor. Nu hotas alla tre av nedläggning nästa höst.
  • Håkan Mellström i byarådet i Åmot är besviken över att det nu finns ett förslag om att lägga ner skolan. ”Sossarna har alltid haft med bland sina vallöften att byskolorna ska vara kvar. Vi har känt oss trygga”, säger han.

Skolan och affären är Åmots hjärtan. Nu när skolan är nedläggningshotad är oron stor för vad som ska hända med byn.
– Det slår undan fötterna för oss, säger Håkan Mellström som är engagerad i byrådet.

Annons

Beskedet om att skolan i Åmot kan komma att läggas ner var ett hårt slag mot byborna. Utanför förskolan möter vi Andreas Byström med 3-åriga dottern Tilde. Lillebror Freddy, ett år, sover i vagnen. Andreas och hans sambo flyttade hit för sex år sedan och en av anledningarna var just byskolan.

– Man har ju tänkt att barnen ska få cykla till skolan, som man själv gjorde. Nu blir det kanske inte så och det känns oroligt.

Han är övertygad om att det skulle påverka inflyttningen på orten om skolan försvann.

– De som har vuxit upp här och står och knackar på dörren och vill ha hus här, de tänker nog sig för en gång till. Att ha en skola i byn är en sådan trygghet, det betyder mycket att den finns här.

Marita Eriksson och Maja Sundqvist har barn på skolan och de är båda upprörda över förslaget.

– Och det känns inte alls bra att så små barn ska behöva åka så långt varje dag. Tänk på de barn som redan nu är lite osäkra, säger Sundqvist.

– Det är helt vansinnigt, idioti. Barnen kommer att få mycket längre dagar. Dessutom har ju politikerna lovat att skolorna ska få vara kvar, det skulle ju vara det sista de tog bort, säger Eriksson.

Skolan har i dag omkring 20 elever som skulle drabbas av nedläggningen. Om skolan försvinner kommer det att ge en hel del ringar på vattnet, konstaterar Håkan Mellström i byarådet.

– Det kommer ju att försvinna arbetstillfällen både i skolköket och med underhåll. Sedan har vi ju haft egen matlagning på skolan och merparten av den maten har man köpt här i affären. Så det blir en förlust för den med.

I lilla Åmot, med omkring 500 invånare och någon mil till närmaste större samhälle, kämpar man för att få byn att överleva. När bensinpumparna skulle försvinna slogs man för att få behålla dem, en ekonomisk förening har bildats för att skapa arbetstillfällen på orten, många av invånarna är delägare i matbutiken och man är stolta över sin byskola.

Men nu känns det motigt, tycker Mellström. Han ser många följder av att skolan försvinner.

– Biblioteket försvinner nu och det gör kanske distriktssköterskan också, förmodligen som en direkt följd av det här. Vi har sett en ljus framtid med både inflyttning och att vi kan erbjuda en skola. Och det sista året har antalet barn i förskoleålder ökat med nio stycken här. Det här blir ett fruktansvärt bakslag för byn och våra möjligheter att fortsätta. Det slår undan fötterna för oss.

Mer läsning

Annons