Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolornas framtid berör många i Lingbo

De äldre barnen behöver kanske gå i en större skola – men barnen i förskoleålder borde få vara kvar i byn. Så tycker Lingboborna, som i måndags fick information om skolornas framtid.

– Det här berör alla, säger Pernilla Åhrberg, ordförande i byföreningen.

Annons

Skolan betyder mycket för en by. Det är tydligt i Ockelbo kommun, där informationsmötena om den framtida skolorganisationen har lockat mycket folk.

– Det var inte bara vi föräldrar som kom dit, det var pensionärer och alla möjliga, berättar Pernilla Åhrberg som var med på mötet i Lingbo.

Lingbo är den skola som har det minsta elevantalet och kommunens prognoser visar att det ska bli ännu färre. Läsåret 2012–2013 beräknas skolan ha sammanlagt 15 elever från förskoleålder upp till klass sex. Och enligt Åhrberg kan många av föräldrarna tänka sig att låta de äldre barnen gå i skola i Ockelbo.

– Det viktigaste är att ens barn ska ha den bästa utbildningen som finns. Och om det här är vad som krävs måste det bli så. De behöver kanske också en större umgängeskrets. Men för de mindre behövs inte alla specialområden, då är det viktigare att de har en trygg tillvaro och slipper långa resor.

Oron är också stor över vad det kommer att innebära för byn om skolan läggs ner.

– Risken är att husen som blir till salu inte får nya familjer i sig utan blir sommarstugor. Ska Lingbo bli en by som bara lever på sommaren?

Skolchef Lotta Wennlund och utbildnings- och kulturnämndens ordförande Anna Schönning (S) medverkade på mötet men Pernilla Åhrberg tycker att uppslutningen från politikerhåll borde ha varit bättre. Frågan om skolans framtid påverkar hela byns utveckling och många ville veta hur politikerna ser på Lingbos framtid.

– Men det var ingen av dem som var där som varken ville eller kunde svara på det.

Skolchef Lotta Wennlund håller med om att en del frågor förblev obesvarade.

– Men när det gäller frågor om byn i ett längre perspektiv, där har kommunledningen lovat att ha en fortsatt dialog med byn. Det vi pratar om är skolans förutsättningar att fullgöra det uppdrag vi har, och förslaget om hur en framtida organisation bör se ut.

På tisdagskvällen hölls informationsmötet i Åmot. Arbetarbladet har tidigare berättat om bybornas oro över de ringar på vattnet som en skolnedläggning skulle innebära där.

– Det här blir ett fruktansvärt bakslag för byn och våra möjligheter att fortsätta. Det slår undan fötterna för oss, sade Håkan Mellström i Åmots byaråd då.

Mer läsning

Annons