Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked i Ockelbo

/
  • CHOCK. Många i personalen är chockade efter tisdagens varsel om uppsägning av en tredjedel av de anställda. ”Den stora frågan för alla är om man själv omfattas eller inte”, säger Metalls klubbordförande Ulf Lundqvist.

Lågkonjunkturen har nått också till Ockelbo. I går varslades
16
personer på Atlings, en tredjedel av de anställda, om uppsägning.


– Det känns chockartat. Ingen trodde att det skulle bli åtgärder i den här omfattningen, säger Ulf Lundqvist, klubbordförande Metall.

Annons

Sammanlagt 16 personer på Atlings maskinfabrik har varslats om uppsägning. Anledningen är den vikande konjunkturen, som nu fått effekt på verksamheten.

– Våra kunder rör sig mycket inom lastbil och entreprenadmaskin. Nu har de en vikande orderingång och det slår ganska snabbt också mot oss, säger Atlings vd Mikael Olofsson.

AB Volvo fick inte en enda lastbilsorder under det tredje kvartalet och man har varslat om stora personalnedskärningar. Samma trend syns hos Scania och Atlings, som är ett legoföretag och vars kunder är beroende av lastbilstillverkarna, drabbas till följd av detta. Det är när prognoserna för 2009 börjat komma in till Atlings som man nu insett sig tvungna att lägga varslen.

– Prognoserna ser väldigt dystra ut. Vi har länge önskat att det inte skulle slå så hårt mot oss som det gör nu.

Ulf Lundqvist, klubbordförande Metall, berättar att beskedet kom oväntat för de anställda.

– Till viss del har vi känt på oss att det gått ner och att det behövs åtgärder. Men ingen trodde det skulle bli i den här omfattningen.

För ungefär ett år sedan sades två personer upp från Atlings och Lundqvist konstaterar att det var en första antydning på att utvecklingen börjat svänga neråt.

– Sedan dess har vi haft en stabil orderstock och eftersläpande ordrar att jobba mot. Men nu känns det som att det mesta går rakt in i väggen och tar tvärstopp.

Inte heller för den egna produkten Cefix, en stöddocka till svarvar, ser det särskilt ljust ut.

– Eftersom det i stort sett inte säljs några nya bearbetningsmaskiner någonstans nu påverkas vår produktion också, säger Lundqvist.

Förhandlingarna med fackförbunden inleddes under tisdagen och det är än så länge oklart vilka som drabbas av varslen och hur länge de kommer att jobba kvar på Atlings.

– Den stora frågan för alla nu är förstås om man själv som enskild person omfattas eller inte. Den osäkerheten får vi ha kvar en eller några veckor till.

Ulf Lundqvist beskriver stämningen på Atlings efter beskedet som mycket tryckt.

– Det är många som är chockade faktiskt. Och vi är en ganska stor privat arbetsgivare i Ockelbo, det här gör en viss skillnad för orten. Ockelbo påverkas av Stora Enso i Norrsundet också, så lite svart känns det i dag.

Mer läsning

Annons