Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar genom Sverige för Bach

Ulf Samuelsson cyklar 250 mil för att sprida Johann Sebastian Bachs musik över Sverige. På vägen mellan Riksgränsen och Ystad ger han 23 konserter med totalt 250 musikstycken: hela orgelmästarens produktion av musik för orgel.

Annons

I kväll, fredag klockan 19.30, spelar han i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle, efter flitigt övande i Ockelbo kyrka under torsdagen.

– Om man ska prata om bedrift tycker jag inte att det är att cykla utan att spela så många stycken på så kort tid.

Till vardags och många helger är Ulf Samuelsson kyrkomusiker i Örebro, men under sin semester cyklar han genom hela landet, från norr till söder, för att spela Bach på 23 kyrkors orglar. Han har spelat hela Bachs konsertserie under två tidigare turnéer, de gångerna dock inte till cykel.

En rolig utmaning

– Efter det fick jag separationsångest och bestämde mig för den här resan. Det är en rolig utmaning, säger han och berättar att en svensk cykeltillverkare sponsrar med halva priset på cykeln, plus utrustning, och att ett studieförbund sponsrar med marknadsföring.

Efter de 145 milen från Riksgränsen till Ockelbo konstaterar Ulf Samuelsson att han har cyklat mer än halva sträckan men att han har 12 av de 23 konserterna kvar.

Utan regn och punktering

Det är ju lite tätare mellan kyrkorna söderut. Och resan har gått bra, utan punktering och större mängder regn.

– Tävlingscyklat har jag aldrig gjort, men jag har åkt tre Vasalopp. Och jag har sett mycket. Det var mycket vackert att se i dag, på väg mellan Bollnäs och Ockelbo.

Besökarna i var och en av de 23 kyrkorna får lyssna till 10,87 musikstycken, i genomsnitt.

Ulf Samuelsson delar alltså upp hela Bachs orgelproduktion, utan upprepningar, på samtliga kyrkor. Och han konstaterar nöjd att publiktillströmningen har varit god; från 50 till 150 besökare per kyrka, så här långt på turnén.

– Pinsamt lite har det inte varit någonstans.

 

Varför bara Bach?

 

– Han är den största tonsättaren någonsin för orgel, det tror jag att vi organister är överens om.

Slutligen en lite orolig fråga från en cyklist till en intervjuare...

– Vet du vad det blir för väder i morgon? Regn?

Mer läsning

Annons