Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel och Victoria flyttar in i Haga slott

/

På 1940-talet var det Hagasessorna som tultade i gräset vid Haga slott. Nu kommer åter en kunglig familj att bo där.

Annons

På torsdagen stod det klart att kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling ska flytta in på slottet. Detta sedan regeringen, som sedan 1966 haft rätt att disponera slottet, beslutat att återlämna rätten till den kungliga familjen. Initiativet kom från regeringen.
– Jag har under en längre tid funderat på om det här kunde vara en lösning, berättade statsminister Fredrik Reinfeldt i Rosenbad om beslutet.
– Men frågan aktualiserades först när kungen kom till regeringen med diskussionen om eklateringen. Och då förde jag upp frågan. I våra samtal kom det fram att det fanns ett sådant intresse.Från det kungliga slottet signalerades glädje och uppskattning över den nya bostaden.
– Kronprinsessan tycker att det ska bli jätteroligt, hon ser varmt fram emot att bosätta sig på Haga slott, sade Marianne Bonbeck, informationssekreterare på hovets presstjänst till TT.

Bonbeck hade dock ingen information om när flyttlasset ska gå.
– Det är inte fastställt.
Anders Ahlberg, fastighetschef för de kungliga slotten på Statens fastighetsverk, beskriver Haga slott som en tidstypisk byggnad i empirestil, lite sengustaviansk.

Huvudbyggnaden har två plan med en mittdel som sticker upp i ytterligare ett plan samt med en liten inredd vind. Slottet kommer inte att renoveras före inflyttningen eftersom det är i gott skick.
– Men det behöver anpassas för att passa som familjebostad. Det fungerar i dag som en liten exklusiv konferensanläggning för regeringen, familjeboende ställer ju lite annorlunda krav, sade han till TT.
Anpassningen kommer att betalas av staten, det vill säga skattebetalarna, enligt Ahlberg.I nuläget visas Haga slott inte för allmänheten i och med att det brukas av regeringen. Huruvida det kungliga boendet kommer att betyda mer omfattande avspärrningar av parken kunde Ahlberg på torsdagen inte svara på.

Men Fredrik Reinfeldt, som själv säger sig minnas Hagasessorna, betonar att slottsparken även i framtiden ska vara öppen för allmänheten.
– Vår uppfattning och beslutet innebär att Haga i övrigt kommer fortsatt förbli öppet, vilket är viktigt. Det är ett väldigt trevligt och uppskattat utflyktsmål, sade statsministern.

Tina Magnergård Bjers/TT

Mer läsning

Annons