Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DDT i marken vid gamla plantskolan

/

Markproverna som tagits vid plantskolan i Brattfors har visat att det finns DDT i marken. Kommunen har tagit flera prover men det går än så länge inte att säga om det spridit sig till vattnet.
– Vi vet inte så mycket än, säger miljöinspektör Anneli Bokedal.

Annons

Det giftiga bekämpningsmedlet DDT, som förbjöds på 70-talet, har hittats i markproverna från plantskolan i Brattfors. Det var efter att plantskolan stängde i november som man inledde en undersökning av markerna. När de första markproverna var klara insåg man att det fanns rester av både DDT och andra ämnen i marken.

Nu försöker man ta reda på om ämnet har spridit sig till vattnet.

– Vi har tagit prover från olika brunnar där i området. Det finns brunnar som folk använder, både till djur och till eget dricksvatten. Men det dröjer någon vecka innan vi får provsvaren, säger Bokedal.

DDT är klassificerat som miljöfarligt, giftigt vid förtäring och cancerframkallande. Det är också mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.

DDT förbjöds för användning i jordbruk redan 1970 och för användning i skogsbruk 1975, men ämnet bryts ner långsamt i naturen. Troligen är ämnena i Brattfors rester sedan lång tid tillbaka.

– Det här området har varit plantskola i många år och förut använde man ämnen som man då inte visste var skadliga.

De som bor i närheten av plantskolan har fått information om föroreningen men kommunen vidtar inga åtgärder innan man fått svaren på vattenproverna.

– Vi avvaktar tills vi fått svaren från Sweco som gör undersökningen. Än så länge vet vi inte så mycket. Men beroende på vad provsvaren visar kommer vi kanske att kräva att Södra Odlarna ska ta hand om området, säger Anneli Bokedal.

Mer läsning

Annons