Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras musikvideo blev succé på youtube

/
  • ELEVER.  Viktoria Söderström från Gävle, Cecilia Lindqvist från Gästrike-Hammarby, Johan Wedin från Ockelbo, Sanna Norling från Hofors och Mattias Nielsen från Hofors medverkar alla i musikvideon ”Leva mitt liv”.
  • UR VIDEON. En stillbild ur den musikvideo som fått mycket uppmärksamhet sedan den spelades in på Höghammarskolans särgymnasium  i Bollnäs.

En musikvideo med rap och sång – klippt av samma person som gör Madonnas och Robyns videor. Det blev resultatet av en spännande vår för Höghammarskolans esteter.
– Man har lärt sig mycket, tycker Johan Wedin, en av de sex elever i klassen som kommer från Gästrikland.

Annons

En musikvideo som redan setts av över 2 000 personer på YouTube, fått uppmärksamhet i tv och intresse från flera filmfestivaler. Ett projektarbete på Höghammarskolans särgymnasium under våren har varit något utöver det vanliga.

Här finns det estetiska programmet med riksintag. Man har elever från hela landet och under våren har de arbetat med det skolprojekt som nu uppmärksammas landet runt.

– Pappan till en av eleverna heter Johan Söderberg, han är filmklippare och har arbetat bland annat med Madonna och Robyn. Han föreslog att vi skulle göra en musikvideo, berättar musikläraren Anders Skogh.

Eleverna skrev tillsammans med Söderberg en text, som blev till raplåten ”Leva mitt liv”. Därefter hjälptes eleverna från alla de estetiska inriktningarna, musik, bild, drama och dans, åt med manus, scener och rekvisita. Och efter intensivt arbete med filminspelningen klipptes materialet ihop till en färdig musikvideo.

En som hade en framträdande roll i videon var Johan Wedin från Ockelbo.

– Jag rappar i videon. Det var roligt att pröva något nytt, säger han.

Låten eleverna har skrivit handlar om kärlek och i videon spelar eleverna upp olika scener som handlar om relationer, problem och tankar som de själva brottas med, varvat med dans och sång.

– Jag har gjort en del teater förut. Men jag lärde mig mycket av inspelningarna, som att hålla takten till musiken, berättar Johan.

Elever från både första och andra året medverkar i videon. Johan går i tvåan och tar därmed studenten i vår. Vad som händer sedan är han osäker på men han hoppas på att kunna fortsätta med musiken.

– Jag har sökt till musiklinjen på Sjöviks folkhögskola, säger han.

Videon har fått en hel del uppmärksamhet. Efter premiärvisningen har eleverna medverkat i SVT:s ”Eftersnack” och videon har visats i tv. Flera olika kortfilmsfestivaler har också visat intresse för att visa videon – och på YouTube har den setts av 2 200 personer.

– Det är roligt att den uppmärksammas. Johan Söderberg har redan sagt att han vill göra en ny video nästa läsår så det kommer vi nog att göra, berättar Anders Skogh som är glad över möjligheten.

– Sådant här arbete stärker verkligen elevernas självkänsla. Vi jobbar mycket med att lyfta in den här världen i samhället, i stället för att stå utanför och hålla på med vårt eget. Att komma ut med sådant här, och våra föreställningar, är en viktig del i det.

Förutom Johan är flera andra elever i klassen från Gästrikland. Viktoria Söderström från Gävle, Cecilia Lindqvist från Gästrike-Hammarby, Sanna Norling från Hofors och Mattias Nielsen från Hofors är också med i videon.

Mer läsning

Annons