Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är som att gå i en saga!"

/
  • – Jag insåg inte hur mycket jobb det var med att skaffa en egen gård men som tur är fick jag hjälp av Lars med väldigt mycket, berättar Isabella Rossellini.
  • Isabella Rossellini driver en egen restaurang i anslutning till sin gård. All mat odlas på gården och är till största del vegetarisk.

Att Isabella Rossellini skulle besöka Ockelbo och Wij trädgårdar var oväntat. Än mer att hon skulle göra det på eget initiativ.

Annons

När Isabella Rossellini anländer till Wij trädgårdar visar den upp sig från sin bästa sida. Den svensk-italienska skådespelerskan och före detta modellen är här för att hälsa på sin vän Lars Krantz, Wij trädgårdars trädgårdsmästare. Hon sitter vid ett bord i vit blus, orange/rosa-scarf och verkar minst lika intresserad av sin omgivning som vi är av henne.

– Jag träffade Lars när jag skulle lansera min parfym i början av 90-talet. Vi höll en fest i Rosendals trädgård i Stockholm och jag fullkomligt förälskade mig i trädgården, berättar hon entusiastiskt.

Intresset för djur och odling är något som växt på Isabella Rosselini i många år, hon säger att det är den italienska sidan av henne, och hon har en masterutbildning i djurskötsel och odling. När det tjugo år efter parfymlanseringen var dags att anlägga hennes egen gård på Long Island utanför New York valde hon att ta kontakt med Lars Krantz.

– Vi hade knappt haft någon kontakt på många år så jag skickade iväg ett mail på chans. "Är du den Lars jag hoppas att du är?" förklarar hon och skrattar.

Som tur är hade hon hittat rätt och Krantz åkte över.

– Det är mycket planering och organisation när man ska anlägga en gård och Lars hjälpte mig med det. En dag såg jag honom sitta tyst under ett träd och frågade vad han gjorde. Han berättade att han lyssnade på trädgårdens ljud eftersom det också är en viktig del av upplevelsen.

Isabella Rossellini hann under förmiddagen med en rundvandring i Wij trädgårdar.

– Det är som att gå i en saga! Många parker runtom i USA och Europa ser i princip likadana ut. Du har dina grusgångar, gräsmattor och ett område med lite mer träd i men både här och Rosendal är det helt annorlunda. Det är en rundvandring inte bara i en trädgård utan en matträdgård.

Det verkar som att det är odlingen av ätbara växter som intresserar Rossellini mest och hon talar med lika mycket oförståelse när det kommer till USAs matkultur som med kärlek när det kommer till Italiens.

– Det pågår en matrevolution i princip hela USA. I princip alla äter ju men de flesta äter väldigt onyttigt. Skillnaden är stor mellan människor men skräpmatskulturen är enormt stor. Det är en väldigt stor skillnad mot där jag kommer ifrån, Italien, där man har en lång tradition av mat och odling och där avståndet mellan bönderna och staden inte är speciellt långt. De flesta italienare köper inte sina matvaror på snabbköpet utan går till sin torghandlare. Någon vidare kock var dock aldrig min mamma – hennes favoritord vad "room service"!

Ytterligare en gren av Isabella Rossellinis intresse för växt- och djurriket visas upp under fredagen. Då kommer hon nämligen att hålla en monolog med grund i hennes videoserie "Green porno", som behandlar olika djurs reproduktion.

Det är dock inte bara odling, trädgårdspromenader och monologer om sex mellan djur som upptar Rossellinis besök i Sverige och Ockelbo. Hon är även här i samband med hennes mors, Ingrid Bergmans, 100-årsjubileum. På lördag besöker hon äldreboendet Bysjöstrand för presentation och visning av klassikern "Intermezzo" från 1936. En film där även Gösta Ekman, den äldre, kan ses.

Mer läsning

Annons